Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Social Selling volgens de ANWB


02 mrt 2018

Hoe ANWB social kanalen inzet binnen het verkoopproces.

[gastblog, door Laura Nuhaan] Door digitalisering maken klanten op een totaal nieuwe wijze hun aankoopbeslissingen. Marketing en sales moeten hierdoor meer dan ooit goed samenwerken. Social selling, het benutten van sociale mediakanalen binnen het verkoopproces, is daarbij onmisbaar. Laura Nuhaan, auteur van het boek Social Selling, is benieuwd naar de visie van Paul van Haastert (ANWB).

Laura Nuhaan: ‘Zou je willen reageren op de volgende stelling: “Social selling kan niet zonder content marketing.”

Paul van Haastert: “Content en een goed verhaal zijn essentieel als je wil verkopen via sociale kanalen. Door klantsignalen op social media goed te monitoren weet je waar mensen behoefte aan hebben. Het komt weinig voor dat die behoefte precies overeenkomt met jouw product, dienst of het aanbod dat je kunt doen. Je moet er dus iets tussen bouwen. Luisteren naar klantbehoeftes. Met een relevant verhaal speel je daar middels content marketing op in, om zo mensen te interesseren in jouw product en te verleiden tot een conversie.”

Wat doet ANWB al met social selling?

“Via social media en andere kanalen monitoren we de klantbehoefte. ANWB probeert met relevante deelbare content in te spelen op deze behoeftes en ‘via de band’ producten en diensten te verkopen. Het gat tussen klantbehoefte en producteigenschappen wordt gedicht met content die we vooral via social media verspreiden.”

En, hoe gaat dat?

“We zijn er nog niet. Een meer contentgedreven aanpak in plaats van een productgerichte aanpak is gewenst. Een andere wens is het creëren van één klantverhaal over alle touchpoints heen. En dat zijn er bij de ANWB heel veel. Op social media én via alle contactmomenten met leden langs de kant van de weg, aan de telefoon en in de winkels….”

Kan je een goed voorbeeld noemen van social selling?

“Mijn vriendin leest veel blogs en een voorbeeld waardoor ik altijd geïnspireerd raak is hoe bloggers als MissLipgloss en Beautygloss te werk gaan. Begonnen puur vanuit de behoefte van kijkers; laten zien hoe je make-up aanbrengt of hoe je je haar invlecht. Inmiddels zijn ze grote influencers en dames die weten hoe je met relevante content een product verkoopt.”

Paul van Haastert is werkzaam bij de ANWB als Social Media Marketeer / Community Manager. Hij geeft sinds 2011 vorm, inhoud en richting aan de social strategie en aan de aanwezigheid op social media van de ANWB.

Dit artikel is onderdeel van een serie blogs over social selling. Laura Nuhaan is partner bij The Andeta group. Zij deed in Silicon Valley veel ervaring op met digitale marketing, social media en marketing automation.
Recentelijk publiceerde ze haar boek ‘Social Selling’ bij de Adfo Groep. Het boek kost €24,95 en is verkrijgbaar via de Adfo Shop.

Laura Nuhaan

Drs. Laura C.I. Nuhaan is na 10 jaar Silicon Valley teruggekeerd naar Nederland en werkt als managing partner bij The Andeta Group, een full service sales excellence bureau dat zich richt op het vergroten van conversie van leads en up- en cross selling bij bestaande klanten door slimme digitale engagement strategieen. Zie ook www.andeta.com. Laura heeft een passie voor innovatie binnen sales en marketing en is key note speaker op dit onderwerp.

laura@andeta.com