Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Social media benutten met weinig tijd


02 aug 2021

Ben je er niet zeker van dat je tweets de omzet verhogen, of je blog tot gespreksstof leidt en of je facebookpagina nou echt zoveel doet voor het bedrijf? Eigenlijk helemaal geen probleem, want het is gratis toch?

Niet helemaal, je zou sociale media kunnen vergelijken met een puppy (iets wat vaak gedaan wordt in de discussie rondom open-source software tegenover commerciële software). De puppy is vaak gratis af te halen, maar het beestje vraagt een enorme investering van tijd en moeite, eten, speeltjes, training en dierenartsen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de schoenen die Fifi aanziet voor kauwspeeltjes.

Een Facebook-fanpagina is dan wel “gratis” net als WordPress en Twitter, maar hoe zit het met de tijd die geïnvesteerd wordt in het bedenken van aantrekkelijke en gevatte Facebook-updates, blog artikels en het reageren op de community? Tenzij jouw tijd gratis is, wordt er veel geld uitgegeven aan elke campagne. Er zijn te veel bedrijven die dit over het hoofd zien.

Hoe bereken je de eigenlijke kosten? Om precies te zijn zo:

 

Maar niet iedereen kiest ervoor om zo de zaken te analyseren. Het doel van dit artikel is dan ook niet om kostenberekingen in kaart te brengen maar om je bij te brengen jouw tijd mee te rekenen in de investering. Tijd is geld!

Optimaal gebruik maken van sociale media met weinig geld

Bij puppies kun je niet veel over het hoofd zien. Gelukkig kan dit bij sociale media wel, er kan gekozen worden waarin geïnvesteerd wordt. Wanneer je niet veel tijd of geld te besteden hebt, moet je dus niet overambitieus worden, beter geen Twitter dan een inactief twitteraccount!

Er zijn te veel bedrijven die ambitieus beginnen om er vervolgens achter te komen dat het actief bijhouden te veel tijd kost waarna ze besluiten te minderen. Op deze accounts staan twintig berichten in de eerste week, gevolgd door een lange stilte en daarna een sporadisch berichtje. Onbewust denkt de klant hierdoor dat u een sprinter bent en geen duurloper, een slecht imago voor de zaak.

Een paar tips om succesvol gebruik te maken van sociale media ondanks beperkte tijd:

Focus op wat je interesseert

Wanneer je net begint met sociale media kunt je je beter richten op een of twee activiteiten die je daadwerkelijk bij gaat houden. Als het concentreren op het schrijven van een blog niet je sterkste kant is, kun je dit beter laten en je richten bijvoorbeeld video’s.

Creëer en vergaar

Op het internet zijn er auteurs en verzamelaars, en deze hebben allebei unieke toegevoegde waarde voor de community. De auteur bedenkt en maakt interessante artikels, foto’s, video’s etc. en de verzamelaar voegt de relevante informatie samen tot een overzichtelijk geheel. In deze tijd van korte aandachtspannes is het erg belangrijk het kaf van het koren te scheiden en het kopiëren van content is dus geen schande.

Volg de experts

Picasso zei ooit “Slechte kunstenaars kopiëren, goede stelen”, het is niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. Wanneer je een sociale mediastrategie bedenkt, hoef je dus niet te beginnen met een blanco pagina. Zoek de merken die het goed doen, bestudeer een maand wat ze doen en kijk waar het meest op gereageerd wordt. Bedenk daarbij of een zelfde of iets aangepaste strategie voor jouw bedrijf zou kunnen werken. Bedenk wel dat een persoonlijke draai erg belangrijk is.

Uitbesteden

Wellicht bevind je je in de ietwat bevoordeelde positie van het hebben van meer geld dan tijd. In dat geval kun je ervoor kiezen om iemand anders zijn talent los te laten op jouw blog of twitteraccount waardoor je zelf niet meer betrokken hoeft te zijn bij dit proces. Bedenk wel dat de content, ideeën en de toon jouw bedrijf moeten weergeven en niet die van de gedetacheerde. Betrek deze medewerker dus zoveel mogelijk in het team. Algemene en onpersoonlijke content zal weinig indruk maken op het internet.

Welke kant je ook op gaat met sociale media, blijf de resultaten in de gaten houden. Stel doelen en bedenk dat je tijd geld waard is. Bovenal, wees nooit bang om je plannen bij te stellen en je tijd anders te benutten.

marketingmonday

MarketingMonday is een opleidings- en strategiebureau gespecialiseerd in nieuwe marketing en nieuwe communicatie. Workshops, inspiratiesessies, masterclasses en leergangen onder leiding van specialisten en docenten maken bedrijven, instellingen en overheden bewust van nieuwe marketing en nieuwe communicatie. Ook ontwikkelt MarketingMonday vervolgens zelf de aanpak die nodig is om veranderingen te realiseren.

info@marketingmonday.nl