Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Sales scan – Laat uw sales evalueren (met BI)


06 okt 2020

Behoefte aan objectief beeld van hoe effectief en efficiënt uw sales momenteel opereert? Durft u het aan om weer eens de boel op de schudden? Inmiddels heb ik al tientallen scans mogen uitvoeren en de reacties zijn steeds hetzelfde – blij dat wij het hebben gedaan! Het levert een heleboel nieuwe inzichten, zet iedereen weer op scherp en zorgt uiteindelijk dus voor een succesvoller sales apparaat.

Data gebruiken is hierbij natuurlijk vanzelfsprekend. Toch is het meest waardevolle aspect van een scan dat data gekoppeld kan worden aan contact momenten tussen uw organisatie en uw klanten (of prospects). Wij gebruiken hier zowel interviews als panels voor, zowel met uw mensen als met uw klanten.

Hieronder enkele voorbeelden van de uitkomsten.

Klanten – Inzicht verschaffen in het klantenbestand (aantal, segmenten, waarde, loyaliteit, conversie, aandeel in totaal budget) en de belangrijkste redenen om klant te blijven. Hoe tevreden zijn de huidige klanten en welke aspecten beïnvloeden tevredenheid. Waar kunnen verbeteringen leiden tot een hogere loyaliteit.

Prospects – Inzicht in de markt, de segmenten en de potentiële waarde van de diverse prospects. Hoe verloopt de oriëntatie –  en koopproces in de diverse segmenten. Welke factoren verhogen de kans om in contact te komen en ook uiteindelijk de conversie? Welke mix van kanalen levert het hoogste rendement?

Organisatie – Welke organisatie onderdelen houden zich bezig met de klantcontacten en hoe goed gaat dat nu. Inzicht in aantallen FTE, rollen en verantwoordelijkheden, functies en mogelijke knelpunten. Inzicht in verbeter mogelijkheden om effectiever en efficiënter de markt te bewerken. De consequenties hiervan voor aannemen en opleiden van nieuwe medewerkers.

Processen – Welke activiteiten vinden momenteel plaats (van prospecteren tot verwerken opdrachten, klantbeheer, terugwinnen verloren klanten). Via welke kanalen verlopen deze activiteiten. Hoeveel tijd is hiermee gemoeid en welke procesbeoordeling geldt momenteel. Wat zijn de kosten van de processen en wat zijn de kostendrijvers? Waar liggen de verbeter mogelijkheden?

Systemen – Welke systemen (architectuur) dragen bij aan (de processen om) de klanten te bedienen (communicatie, administratie, relatiemanagement). Hoe wordt data benut om inzicht te geven in klantgedrag. Welke informatie behoeftes zijn er om optimaal klanten te kunnen bedienen en welke “low cost” opties zijn er?

Producten – Wat is de omzetverdeling naar de diverse producten. Welke deel van de klanten koopt meerdere producten.  Huidige prijsstelling en effecten bij wijziging.

Wil je meer lezen over machine learning toepassingen?

Benieuwd wat een sales scan u op kan leveren? Neem contact op voor een oriënterend gesprek.

Elmo Wieland
06-21220624

 

Elmo Wieland

Elmo is consultant en helpt bedrijven om sales resultaten te verbeteren. Hij gebruikt hier een zelf ontwikkeld integraal model voor waar strategie, processen, data en de mens samen zorgen voor resultaat. Elmo heeft Bedrijfskunde gestudeerd (Bachelor Nijenrode, Master KU Leuven) en heeft in 2018 de post doctorale opleiding "Business Analytics & Data Science" aan de VU afgerond. Hij werkt voor klanten in tal van branches. Zijn expertisegebieden zijn: Klantgerichtheid, integrale analyses en formuleren verbeterplan, commerciële workshops, integrale trajecten en interimopdrachten, procesverbetering en CRM. Sinds 2006 is Elmo tevens mede eigenaar en directeur van www.salesgids.com. Hiervoor was Elmo Manager bij Deloitte Consulting (3 jaar internationale projecten CRM en proces verbetering) en zelf commercieel actief als Key Account Manager en Business Manager bij Duracell en Panasonic.

wieland@salesgids.com