Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Proces voorbeeld opstellen offerte


02 aug 2021

pijl

Ben je op zoek naar een voorbeeld offerte? Download direct onze voorbeeld offerte! We laten je zien waar een goede offerte aan moet voldoen en we geven je voorbeelden om succesvol je eigen offertes op te stellen.

OS1    Uitvoeren & archiveren

Creditcheck.
Alvorens de consultant of branch manager overgaat tot het schrijven van een samenwerkingsvoorstel wordt de kredietwaardigheid van een (potentiële) klant gecheckt. De consultant voert een Creditcheck uit (zie checklist Creditcheck) Gegevens worden verwerkt in het geautomatiseerde systeem.

OS2    Negatieve Creditcheck

Indien de Creditcheck van een prospect negatief is, dan wordt dit vastgelegd in het geautomatiseerde systeem en telefonisch teruggekoppeld aan de (potentiële) klant.

OS3    Samenstellen offerte

De consultant of branch manager stelt aan de hand van alle aanwezige informatie (zie intranet, checklist, richtlijnen) een samenwerkingsvoorstel op. Dit voorstel wordt samen met de Algemene voorwaarden  verstuurd naar de prospects (via mail, post, of langsbrengen).

OS4    Versturen offerte

De consultant of branch manager verstuurt de offerte en aanvullende voorwaarden binnen 1 werkdag per reguliere post.

OS5    Checken ontvangst en inhoud offerte

Na het versturen van de offerte belt de consultant binnen 24 uur naar de prospect of klant om te toetsen of alle documenten in goede orde zijn ontvangen. Tevens vraagt de consultant of de prospect/klant de offerte inhoudelijk heeft getoetst. Indien dit het geval is en de klant geen bezwaren meer heeft, dan vraagt de consultant wanneer de getekende documenten retour mogen worden verwacht. Indien er nog inhoudelijk bezwaren zijn, dan toetst de consultant direct welke deze zijn en hoe deze op korte termijn kunnen worden weggenomen.

OS6    Registratie bedrijfsgegevens

De consultant checkt in het geautomatiseerde systeem via de relatiekaart of er al bedrijfsgegevens beschikbaar zijn. Indien de opdrachtgever debiteur wordt, dient er een dossier debiteur te worden aangelegd (Checklist dossiervorming debiteuren).

OS7    Ontvangen aanvraag

De consultant checkt of de verstuurde samenwerkingsdocumenten, getekend door de klant of prospect, worden teruggestuurd binnen de afgesproken periode. De consultant checkt de concrete aanvraag van de klant op korte termijn.

 

Elmo Wieland

Elmo is consultant en helpt bedrijven om sales resultaten te verbeteren. Hij gebruikt hier een zelf ontwikkeld integraal model voor waar strategie, processen, data en de mens samen zorgen voor resultaat. Elmo heeft Bedrijfskunde gestudeerd (Bachelor Nijenrode, Master KU Leuven) en heeft in 2018 de post doctorale opleiding "Business Analytics & Data Science" aan de VU afgerond. Hij werkt voor klanten in tal van branches. Zijn expertisegebieden zijn: Klantgerichtheid, integrale analyses en formuleren verbeterplan, commerciële workshops, integrale trajecten en interimopdrachten, procesverbetering en CRM. Sinds 2006 is Elmo tevens mede eigenaar en directeur van www.salesgids.com. Hiervoor was Elmo Manager bij Deloitte Consulting (3 jaar internationale projecten CRM en proces verbetering) en zelf commercieel actief als Key Account Manager en Business Manager bij Duracell en Panasonic.

wieland@salesgids.com