Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Presenteren kun je leren!!


22 feb 2018

Ben je op zoek naar een format voor succesvol presenteren? Download direct ons format succesvol presenteren! We laten je zien hoe je succesvol presenteert en we geven je voorbeelden van succesvolle presentaties.

De eerste afspraak met een klant is veelal een “uitdagende en spannende” situatie. Enerzijds zijn er twee bedrijven die zich middels de contactpersonen aan elkaar voorstellen en met elkaar kennismaken (het socializen) en anderzijds is het de bedoeling dat de verkoper iets gaat presenteren aan de klant en gaat vertellen over o.a. het bedrijf, het product en de mogelijke oplossingen en/of voordelen die een samenwerking wederzijds kan bieden.

Let wel; benadruk altijd dat het gaat om een wederzijdse WIN-WIN situatie want ook commerciële liefde moet van twee kanten komen. De tijd om iets te presenteren is een zeer belangrijke tijd. Want ook al is de inhoudelijke informatie heel erg goed en volledig, het is vaak de wijze van presenteren die bepaalt of iets goed of bekwaam is overgekomen. Wat zijn zoal tips die je kunt gebruiken om je ‘presentatiefase’ te laten slagen.

Kom uitgerust aan de start!

Natuurlijk een open deur maar een o zo belangrijk moment om even bij stil te staan. Als je een presentatie hebt die in de ochtend moet worden gegeven zorg er dan voor dat je de avond ervoor

  • nog even de presentatie oefent en
  • niet de avond ervoor nog even ‘zwaar’ gaat stappen of dineren. De ervaring leert nu eenmaal dat je veel scherper bent, en beter op de gestelde vragen kunt reageren, als je fris en monter voor de groep staat. Mocht het toch voorkomen dat je de avond ervoor een diner hebt bestel dan iets lichts, iets zonder knoflook o.i.d. en matig je alcoholgebruik. Niets is zo ‘killing’ als een verkoper met rode oogjes van de avond daarvoor!!

Beheers de setting!

Zorg ervoor dat je een optimale plek creëert voor het geven van je presentatie. Of je nu gebruik maakt van een lap-top, een presentatiemap of een white-board, het is goed om even te bepalen waar jij gaat staan of zitten ten opzichte van de personen die je presentie moeten aanhoren. Let erop dat de personen tegenover je zitten zodat je ze allemaal in een oogopslag ‘in de gaten’ kunt houden. Let erop dat externe invloeden zoals geluid (een raam dat openstaat), licht (extreem fel zonlicht), materiaal (white-board stiften die ’t niet doen) of andere zaken niet je presentatie kunnen verstoren. Als de setting je niet bevalt grijp dan op een ludieke wijze, voorafgaand aan de presentatie in, en regel dat iedereen op een goede plek zit. Benadruk het belang van deze presentatie en geef aan dat het jammer zou zijn als niet iedereen goede kennis kan nemen van hetgeen je te vertellen hebt.

Agendeer je plannen!

Voorafgaand aan het daadwerkelijk presenteren meld je aan de groep toehoorders wat er allemaal gaat komen. Dit agenderen voorkomt dat er tijdens je presentatie van de hak-op-de-tak wordt gesprongen en dat de rode draad verdwijnt. Geef aan dat je eerst jezelf en je bedrijf wil voorstellen, dat je daarna iets wil vertellen over het product/dienst dat je wil verkopen, dat er daarna ruimte is voor het stellen van vragen en dat de gehele tijd die je hiervoor nodig hebt maximaal 45 minuten of een uur is. Als je er zelf geen bezwaar tegen hebt kun je ook antwoorden geven op vragen die tussentijds worden gesteld maar wees er wel zeker van dat je de lijn en strategie van je presentatie niet uit het oog verliest. Duidelijkheid vooraf biedt beide partijen veel voordelen. Jezelf aan een duidelijke richtlijn waaraan je presentatie de komende minuten aan gaat voldoen en de toehoorders wat ze allemaal van je kunnen verwachten. Geeft aan dat je de presentatie als hand-out geeft na de presentatie. Dat voorkomt een heleboel geschrijf!!

Doe zoals je bent en spiegel aan de groep!

Gebruik geen ingewikkelder taal dan je normaal gesproken doet. Het is zinvoller om een begrijpelijke presentatie te doen dan een met teveel moeilijke woorden. Gebruik ook de ruimte die er is. Je hoeft echt niet als een standbeeld naast een white-board te staan en te presenteren. Neem ook van tijd tot tijd een paar seconden rust om een slokje koffie te nemen, dat geeft ook de toehoorders even rust om de voorafgaande informatie ‘in zich op te nemen’. Als de groep toehoorders geen colbert draagt vraag dan of jij ook je colbert uit mag doen, of doe het gewoon. Geef hiermee aan dat je je op je gemak voelt en dat je graag goede informatie op een informele wijze over wilt laten komen. Humor (een klein grapje) is helemaal geen probleem tijdens een presentatie, het maakt het allemaal iets ‘inter-actiever’ en daar was het juist om te doen: het starten van een dialoog met een mogelijke nieuwe relatie.

Format succesvol presenteren direct downloaden?

formatsuccesvolpresenteren2

 

 

Salesgids

Salesgids is de internetportal voor slimme en vooruitstrevende salesprofessionals. U vindt hier een breed scala aan trainingen, artikelen, gratis formats, boeken, links en oplossingen voor verkoopsucces. Niet voor niets is Salesgids in korte tijd uitgegroeid tot een toonaangevend platform voor iedereen die zich bezighoudt met verkoop, zowel op uitvoerend gebied als op managementniveau. Salesgids is met bijna 45.000 abonnees en tienduizenden views per maand het grootste internet portal voor verkopers en salesmanagers in Nederland.

info@salesgids.com