Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Perceptie, bron van motivatie


06 mrt 2018

Jezelf kunnen motiveren is een van de belangrijkste vaardigheden waar je als verkoper aan moet voldoen, tenslotte zit je de hele dag met jezelf opgescheept.
In dit artikel wil ik je graag enkele handreikingen aanbieden, waarmee je jezelf beter kunt motiveren. Stelling:

Niets is positief of negatief

Om te kunnen vaststellen of dit waar of niet waar is, geef ik je graag enkele voorbeelden op basis waarvan je jou mening kunt vaststellen.

Stel, iemand krijgt een hartelijk en welgemeend compliment. De ene persoon reageert spontaan met een –“Dank je wel” – . Een andere persoon reageert achterdochtig op een manier van: ‘Wat moet je van me?’ Een derde persoon wordt nerveus, onzeker en krijgt een rode kleur op z’n gezicht

Was het compliment nu goed of slecht?

Deze vraag is niet te beantwoorden, want het hangt er helemaal van af hoe het compliment wordt ontvangen.
Het compliment op zich heeft namelijk niet de kracht of het vermogen om iemand te beïnvloeden of zich anders te laten voelen, want het zijn louter woorden, toon en gevoel van de gever.

Een ander voorbeeld:
Jan heeft net bericht gekregen dat hij is aangenomen voor een nieuwe baan in de verkoop. Vanuit zijn enthousiasme vertelt hij het aan iedereen die het maar horen wil.
Zijn beste vriend hoort het verhaal aan en ziet allemaal beren op de weg en tipt alle risico’s aan die hij maar bedenken kan.
Jan staat nu voor de keus. Hij kan vast blijven zitten aan alle mogelijke door zijn vriend genoemde negatieve aspecten van zijn nieuwe baan óf hij kan zich vastbijten in alle positieve aspecten, uitdagingen en kansen die de verkoopbaan te bieden heeft.

Was de reactie van zijn vriend nu goed of slecht?

Dat hangt er natuurlijk van af, hoe Jan hier mee om gaat.
Als Jan besluit om hier kalm, bedaard en onverstoorbaar onder te blijven, dan kan het zelfs versterkend werken in zijn voornemen om er het allerbeste van te maken.
Voor Jan zou de reactie van zijn vriend dus een positieve uitwerking hebben.

Echter, zou Jan zich door zijn vriend laten beïnvloeden, dan zou dat kunnen betekenen dat alle gedrevenheid en enthousiasme uit hem weg zou sijpelen, wat zou betekenen dat de reactie een negatieve werking zou hebben.

Als conclusie kunnen we hier uit trekken, dat niets positief of negatief is, alleen wij maken het zo, door de manier waarop wij denken, het is dus louter een perceptie. Sterker nog, wanneer er iets gebeurt, dan ervaren we niet eens wat er gebeurt.
We ervaren alleen maar onze perceptie, de manier waarop wij er naar kijken en het ervaren.

Dustin Hoffman werkte aan het begin van zijn dynamische carrière keihard aan zijn kunnen en vaardigheden.
Na een paar jaar werd hij eindelijk gevraagd om mee te spleen in een stuk op Broadway. Dit zou zijn doorbraak kunnen betekenen.
Een paar weken later, na een aantal repetities overkwam hem een ongeluk op het toneel, waarmee hij zijn enkel brak. Automatisch betekende dit dat hij niet meer mee kon doen en werd vervangen.

Ondertussen was er producer in Hollywood die zijn oog op Dustin had laten vallen voor een prominente rol in een nieuwe film.
Echter, hij wist dat Dustin een rol had geaccepteerd in die Broadway productie, dus niet geïnteresseerd zou zijn.
Maar nu Dustin niet meer in het stuk kon meespelen, vroeg hij hem alsnog en Dustin zei Ja.
De film kreeg de naam ‘The Graduate’, werd een kaskraker en de verdere carrière van Dustin Hoffman is ons allemaal bekend.

Was het ongeluk wat hem overkwam nu goed of slecht?

Daarom, de eenvoudigste weg om zaken van negatief naar positief om te zetten, is het veranderen van je perceptie.
Dit doe je door eenvoudigweg je denken te veranderen. Accepteer de situatie zoals die is en accepteer de mogelijkheid dat de goede dingen er zijn, of we die nu al zien of niet.

Of leef volgens de regel van Oprah Winfrey:

“Ik heb het vertrouwen dat alles wat er gebeurt,
gebeurt met een reden,
zelfs als ik niet slim genoeg ben om het te kunnen zien”.

Hans Oelen

Hans Oelen is directeur, trainer en Succescoach van Palaver-trainingen. Salesprofessionals en organisaties op een onderscheidende manier begeleiden, om van daar waar ze nu zijn, te komen bij waar ze willen zijn, staat in zijn denken en handelen centraal.

hansoelen@salesgids.com