Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Passie als succesbepalende factor in de verkoop


13 mrt 2018

Een pond veren vliegt niet, als er geen vogel in zit…

Iedere keuze die we maken kent zo zijn consequenties, zo ook de keus om leiding te geven aan een commerci?le buitendienst. Is de kwaliteit waarop je als verkoopleider inhoud geeft aan deze consequentie niet het speelveld waar je ambitie om kunt zetten in meetbaar resultaat en succes?

Mensen die ergens in geloven en er voor gaan, zijn vaak al van verre te herkennen.
Vaak laten ze zich niet van de wijs brengen en zijn gericht op de goede zaak. Geld speelt daarbij vaak een ondergeschikte rol, sterker nog, geld is vaak een afleidende factor en brengt mensen in het spel die het alleen maar voor het geld en alle daarbij komende pracht en praal doen.
Natuurlijk, de schoorsteen moet roken, maar voor mensen met passie is dit een bijzaak.

Passie in de verkoop is het verschil wat het verschil maakt, het is uiteindelijk de allesbepalende factor.

Als je aan alle voorwaarden voldoet, keurige professionele persoonlijke presentatie en verzorging, goede voorbereiding, op de hoogte bent van alle relevante ins en outs, beschikt over alles wat er te weten valt, het verkoopgesprek op techniek volledig onder de knie hebt, weet hoe je een gesprek moet afsluiten….., maar je passie ontbreekt, ga dan maar liever naar huis.

Hoe is het gesteld met uw passie?
Een lastige vraag?
Zou dit voor u een lastige vraag mogen zijn?
Misschien mag ik u helpen met de beantwoording.
Deze hulp bied ik u graag aan, maar wel op de voor mij karakteristieke wijze, want ook hier geldt: Wie vraagt leidt.

Waarin onderscheidt u zich als verkoper van uw collega’s?
Waarin onderscheidt uw bedrijf zich van de concurrentie?
Waarin onderscheidt uw product zich van de concurrentie?
Waarom moeten met ú zaken doen?
Bent u al eens geconfronteerd met deze laatste vraag? Ik stel u deze vraag, omdat vele verkopers hier volledig op dicht slaan. Dit betekent voor u het voordeel, dat u ten opzicht van al die vele anderen uw meerwaarde kunt tonen, door met evenveel passie op deze vraag te kunnen antwoorden.

Waar je echter wel op moet letten bij de beantwoording van deze vraag, is dat passie niet in je hoofd zit, maar in je onderbuik. Ga de klant dus niet vertellen dat je over alle relevante kennis beschikt en dat je producten……., dit kost je namelijk de order.

Passie gaat over gevoel! Het gevoelsantwoord op deze gevoelsvraag moet daarom komen uit je gevoel en met gevoel gepresenteerd worden.

Een inspirerend voorbeeld?

“Omdat we er beiden niet alleen voor staan. Bij vragen, opmerkingen of problemen staat er bij ons een heel team met specialisten voor u klaar om u te ondersteunen en zo snel mogelijk weer op weg te helpen. Onze samenwerking wordt daardoor niet bepaald door één persoon. Wij staan er met z’n allen voor u te omringen met de beste specialisten, zodat we u ook de beste diensten en producten kunnen aanbieden en zodoende u kunnen garanderen, als unieke klant te worden ondersteund en beleverd”.

Waarom u zaken met mij zou moeten doen?

Dat leg ik u graag uit.
Ik ben een trainer/coach uit de praktijk. Het is nog steeds mijn dagelijkse praktijk en het is mijn vak, die ik met passie vervul. Ik ga er mee slapen en sta er mee op. Het is mijn ambitie en persoonlijke missie om samen met u en uw mensen de resultaten te bereiken die ú voor ogen hebt en die u en uw klanten gelukkig maken. Dat is ook de reden dat ik er véél mee bezig ben en steeds beter wil worden, zodat ik ú ook steeds beter van dienst kan zijn. Ik ga voor louter tevreden klanten, wat betekent dat ik hoge eisen stel aan de kennis, inzichten en vaardigheden die ik inzet binnen uw organisatie, want ik werk vanuit de instelling dat ík pas succesvol ben wanneer ú dat bent.
Heb ik hiermee uw vraag beantwoord?

Hans Oelen

Hans Oelen is directeur, trainer en Succescoach van Palaver-trainingen. Salesprofessionals en organisaties op een onderscheidende manier begeleiden, om van daar waar ze nu zijn, te komen bij waar ze willen zijn, staat in zijn denken en handelen centraal.

hansoelen@salesgids.com