Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Oerkrachten


22 feb 2018

“Niet de sterkste, maar de meest flexibele bedrijven overleven in een turbulente markt”

Met dank aan Darwin.  Het is inderdaad opvallend dat succesvolle, sterke marktleiders vaak ten gronde gaan aan hun eigen succes. “Success always breaths failure”. 
In mijn optiek komt dit omdat deze bedrijven niet meer weten “waar ze vandaan komen en wat hun tot de dag van vandaag succesvol heeft gemaakt”.  En gaan verkrampen om het succes vast te houden of juist vanuit totale overschatting totaal nieuwe wegen inslaan vanuit een gevoel van onoverwinnelijkheid.

Als externe verhuur ik mij regelmatig als “schatgraver” aan bedrijven die “geen eigen identiteit meer hebben”.   Kapot gesaneerd door toplijders en “kaasschaaf consultants”.  Zichzelf verloren in wilde ambities. Niet meer weten in welke branche ze nou eigenlijk zitten. Wat hun echte toegevoegde waarde is…en ga zo maar verder.

Schatgraven betekent in dit kader het achterhalen van de oerkrachten die verborgen onder de puinhopen liggen wachten op een revival.  Het antwoord op de vraag: “wat heeft ons in de kern tot op de dag van vandaag succesvol gemaakt?”. Wat zit er in het DNA van onze mensen? Waar worden we weer warm van?  Wat geeft ons energie? Waar zit ons onderscheidend vermogen?

Zo is het interessant dat krantenbedrijven – althans waar ik voor heb gewerkt – uitblinken in brandweermannetje spelen. Het is er continu een grote chaos, overal uitslaande brand, maar altijd en iedere dag weer lukt het om de krant weer op de mat te krijgen. Een soort van  georganiseerde chaos die werkt!

Zo heb ik van binnenuit diverse onderzoeksinstituten gezien. Hier gaan de oogjes glimmen en de harten sneller kloppen als er maar complexe, intellectueel uitdagende onderzoeksvragen liggen om de tanden in te zetten.

Typisch is ook het soort bedrijf waar iedereen klaagt. Maar het klagen omslaat in “nationalisme” wanneer de buitenwereld het bedrijf aanklaagt.

Als leider zult u dus moeten uitvinden welke schatten er binnen uw organisatie of team verborgen liggen. Want als u de oerkrachten kunt aanboren, dan vergroot dat de energie van uw mensen en kunt u collectief krachtig reageren op de kansen of bedreigingen in uw markt. 

Marco Scheele
RedFoxBlue – Leiderschap Coach

Marco Scheele

Marco Scheele is auteur van het boek "Pratende Pakken" en directeur en aandeelhouder van RedFoxBlue. RedFoxBlue werkt voor kleine en grote, maar vooral voor dappere bedrijven die het verschil willen maken in hun markten en tot het uiterste gaan om dat te bereiken. We begeleiden klanten in de vertaalslag van "markt naar commerciele strategie" en "van Commerciele strategie naar alle haarvaten van de operatie". Met een aanpak die door klanten wordt omschreven als gepassioneerd, doorleefd en resultaatgericht. Waar mogelijk op basis van partnership met harde resultaatafspraken en beloning op basis van het gerealiseerde verkoopsucces. Wilt u meer weten over RedFoxBlue, haar klanten en haar vijfentwintig gedreven professionals met ruime directie en senior sales management ervaring. Surf dan naar www.redfoxblue.nl U kunt zijn boek "Pratende Pakken"bestellen op www.pratendepakken.nl .

m.scheele@redfoxblue.nl