Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Netwerken in B-to-B


02 mei 2019

Netwerken in B2B is geen hogere wiskunde, maar is niet voor iedereen even makkelijk. Welk gevoel geeft ’t jou bijvoorbeeld als je zonder persoonlijk tekstje een LinkedIn connectie verzoek krijgt: ‘I would like to add you to my network’I ? Dat voelt alsof je een postzegel bent in een stoffig album, toch?

Ook in de trein of op een congres lijkt netwerken iets te zijn voor een enkeling. Gebogen over hun smartphone duiken vele professionals weg in een virtuele wereld van likes en updates. Da’s gek: er gaat toch niets boven een gesprek met een mens van vlees en bloed?

Netwerken in B2B: meer dan sociale media

Eerder deze week besprak ik met Nanno de Boer van BOS/ Business Opportunity School de betekenis van social selling. We zaten in een lichte kantoorruimte met comfortabele, oranje stoelen en omringd door enkele fraaie kunstwerken. Voor Nanno is social selling de optelsom van netwerken en digitale tools. Volgens hem leggen B2B accountmanagers, marketeers en commercieel directeuren te vaak de nadruk heel eenzijdig op tools. Herkenbaar?

Een combinatie van de juiste vragen stellen, goed luisteren en humor zijn daarbij onmisbaar. En tegelijkertijd is netwerken geen rocket science. Door jezelf open te stellen en mee te denken met je gesprekspartner, tips te geven. Netwerken is dan vooral het vanuit een gezonde nieuwsgierigheid en energie contact maken met anderen. Delen wordt dan vermenigvuldigen.

Netwerken 24/7

Netwerken is voor mij de basis in zakendoen en acquisitie. En tegelijkertijd niet iets wat je ‘aan of uit zet’ als je op kantoor bent of op een beurs in pak rondloopt. Netwerken is eigenlijk heel natuurlijk: vanuit een gezonde nieuwsgierigheid leg je contact met mensen, vakgenoten en anderen. Dat kan (bijna) 24/7.

Nanno vertelde me dat hij bij elke zakelijke afspraak standaard een kwartier eerder in de lobby of receptie plaatsneemt. Zo krijgt hij een beter gevoel van de sfeer en ‘couleur locale’ van de prospect of opdrachtgever. Ook stelt hem dit in staat om voorafgaand aan zijn meeting enkele mensen te spreken.

Zo haalt hij regelmatig uit dat extra kwartiertje in de lobby 2 extra visitekaartjes en vervolgafspraken met nieuwe relaties. Nog voordat zijn eigenlijke vergadering of intake moet beginnen! Over vermenigvuldigen gesproken.

Lees verder

Dit artikel is met toestemming van de auteur overgenomen van dutchmarq.com

Paul Hassels Mönning

Paul Hassels Mönning is managing partner van dutchmarq. Hij werkt inmiddels ruim twintig jaar op het snijvlak van marketing, sales en IT. Vanuit dutchmarq helpt hij bedrijven in de B2B-sector om meer rendement uit digitale marketing en sales te halen. www.dutchmarq.com

info@dutchmarq.com