Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Netvliesmanagement: ijzersterk relatiebeheer


07 okt 2020

De opdracht is afgerond en dan verandert al snel het klantcontact. Er is niet altijd reden om meteen weer in gesprek te gaan. Zaak dus om je relatiebeheer stevig op orde te hebben, want als je in beeld blijft blij klanten dan denken ze aan je bij vervolgopdrachten en raden ze je sneller aan bij anderen. Bovendien wijzen de praktijk en vele onderzoeken uit dat het behouden van klanten makkelijker en financieel voordeliger is dan het werven van nieuwe klanten. Netvliesmanagement is een fundamenteel onderdeel van ijzersterk relatiebeheer: zorgen dat de klant geregeld iets van je ziet of hoort. Wat cruciaal is: zoek niet alleen maar contact om iets te willen verkopen. Dat gaat – zeker de klant – vervelen. Juist de contacten van mens tot mens creëren een duurzame relatie. Elke week samen koffie drinken dan maar? Nou, dat is ook weer overdreven.

De mix van netvliesmanagement

Kies voor een kleurrijke mix van online- en offline-zichtbaarheid, dat prikkelt de klant. De ene keer ziet iemand je, de volgende keer leest hij of zij iets wat jij hebt geschreven en weer een andere keer popt je naam op social media op. De mogelijkheden zijn talrijk, waardoor er een doeltreffende combinatie te vinden is die past bij jouw doelgroep en jouw bedrijf.

Welk contact wil jouw klant?

Natuurlijk is het van groot belang dat je weet op welke wijze jouw klant contact wil houden. En met welke frequentie. Kies bovendien voor variatie aan inhoud, wees vindingrijk! De ene keer deel je kennis of tips, de andere keer is een boodschap wat meer verkoopgericht. Wees niet bang dat klanten dergelijke promotie niet op prijs stellen. Doordat jij de klant kent, ben je in staat om gepersonaliseerde aanbiedingen te doen: iets wat in het verlengde ligt van een eerdere aanschaf, bijvoorbeeld. Zo’n 40% van de klanten heeft daar volgens onderzoekers interesse in. Als het maar aansluit bij de behoefte. Of trigger met informatie die een latente behoefte blootlegt, klanten weten niet altijd dat ze iets nodig hebben tot iemand hen daar op attendeert.

Zo blijf je in beeld

Er zijn talloze manieren om op het netvlies van de klant te blijven staan. Een kleine greep uit het royale aanbod ter inspiratie:

 • Stuur een WhatsApp of Sms over informelere / persoonlijke onderwerpen
 • Voeg personen toe op LinkedIn en andere social media, plaats regelmatig updates
 • Attendeer op artikelen of boeken die het vraagstuk van de ander raken
 • Stuur een ansichtkaart om te bedanken, te vragen hoe het gaat, etc.
 • Nodig uit om samen te gaan netwerken of seminars te bezoeken
 • Vraag als gastspreker op een bijeenkomst van jouw bedrijf
 • Ga samen naar een lokaal concert, lezing of ander niet-zakelijke bijeenkomst
 • Stuur artikelen van jouw hand via mail of post
 • Geef kleine cadeautjes die passen bij de persoon, met handgeschreven kaartje
 • Feliciteer met verjaardagen of andere bijzondere momenten
 • Stuur een link naar een filmpje of podcast van jou of wat anderszins relevant is
 • Introduceer bij mensen uit jouw netwerk die voor hen interessant zijn
 • Reageer op berichten die zij via social media verspreiden
 • Ga samen aan de slag tijdens een goede doelendag

Combineer online en offline: dan blijf je aantrekkelijk in beeld bij klanten.

Bonustip!

Beluister ook de aflevering van Dé Klantenpodcast op BNR, waarin ik samen met mijn vakgenoot Jos Burgers dit thema bespreek.

Daniëlle de Jonge

Als expert in eigentijdse klantrelaties helpt Daniëlle de Jonge professionals en ondernemers om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn. De stijl van haar presentaties, workshops en boeken is nuchter, heel erg praktisch en met humor. Het doel: klanten helpen zich onderscheidend te profileren en op doeltreffende wijze klanten te vinden en houden. En dat doet ze ook met de artikelen die zij schrijft voor Salesgids. Na een studie Bedrijfseconomie is Daniëlle het commerciële vak ingestapt. In 2007 startte zij een eigen onderneming en is sindsdien actief als: • Spreker op evenementen, teamdagen en andere bijeenkomsten. • Trainer voor het geven van – reguliere of blended learning – workshops over klantgerichtheid, acquisitie, verkoopgesprekken, netwerken en relatiebeheer. Recent ontwikkelde ze de online training ‘Klantgericht verkopen!’ • Auteur van de bestsellers ‘Verleid de klant’ (2013) en ‘Human2Human: de nieuwe klantrelatie’ (2015) en ‘Extreem klantgericht’ (2019). Voor BNR Nieuwsradio maakt zij Dé Klantenpodcast.

mail@danielledejonge.nl