Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Motivatie van verkopers


06 mrt 2018

Motivatie

Over motivatie is al veel geschreven en alle documentatie c.q literatuur die erover te vinden is is op zichzelf al niet erg motiverend om te lezen. Ten minste als je nog tijd wil overhouden voor hetgeen je motivatie zocht of zoekt. Het probleem of liever gezegd de oplossing van motivatie of demotivatie zit ‘m wat ons betreft niet in het lezen van een goed boek of een speciaal begeleidingsplan. Het motivatie aspect zit ‘m wat “SalesGids” betreft in vier kernonderdelen,

De juiste functie;

Helaas komt het veel vaker voor dan we denken dat we eigenlijk zijn uitgekeken op de job die we doen. Dat kan komen omdat we erop zijn uitgekeken, we in een bepaalde job zijn gedirigeerd of dat we op een functie hebben gesolliciteerd (en zijn aangenomen) die we eigenlijk niet boven aan ons lijstje hadden staan. M.a.w. de tweede keus komt ons uit de neus! Om tot deze conclusie te komen is op zich al niet prettig, maar om te ervaren dat je wellicht nog jaren deze functie zal moeten doen is evenmin prettig. Kortom, doe er wat aan en zorg voor een baan die echt bij je past!

De juiste beloning;

Zit je wel lekker in je vel en is je functie helemaal op maat gesneden dan kan er ook nog zoiets zijn als te weinig beloning voor hetgeen je doet. Hoewel beloning veelal direct wordt vertaald in ‘salaris’ willen wij hierin toch wel een onderscheid maken. Beloning in geld is vaak een korte motivator, weliswaar een heel belangrijke, maar is het niet zo dat je na twee of drie maandsalarissen al gewend bent aan die periodieke verhoging en je je weer gaat afvragen ‘waarvoor je het allemaal doet?’ De juiste beloning zit ‘m veelal in een combinatie van salaris (en eventuele bonus), de secundaire voorwaarden, de wijze waarop je je kunt ontplooien (studies, cursussen etc) en de mate van vrijheid waarin je je functie kan uitoefenen. Want het best prettig, mede gezien de hoeveelheid files vandaag de dag, als je een functie kunt invullen waarbij je een beetje eigen baas bent over de tijden waarin je dit mag doen. Over bonussen, salarissen en de emolumenten lees je meer op andere onderdelen van deze site!

De juiste baas (of manager);

De opmerking ligt voor de hand, “Ik krijg geen ruimte van mijn baas”, en “Van mijn manager mag ik dat nooit!”. Maar realiseer je wel dat je vaak een baas of manager krijgt die je verdient. Als verkoper dwing je ook bij je baas enkele belangrijke aspecten af, zoals je dat ook bij een klant zou doen zonder echt ‘offensief’ over te komen. Een baas die niet het gevoel heeft dat je ergens voor staat, of dat nu voor je klant is of voor jezelf, zal er niet echt veel notie van nemen als je op een softe manier ‘aandacht’ voor je vraagt. Soms is het goed om jezelf eens in het middel van de belangstelling te zetten ten gunste van jezelf en wellicht (niet overduidelijk voor anderen) ten koste van je directe chef. Een goede manager zal hiervan gebruik maken dat een van z’n medewerkers de potentie heeft om het ‘voortouw’ te nemen en graag verder wil groeien in een functie of carrière.

Het juiste ‘thuis’;

We zijn vaak heel veel uren met ons werk bezig en daarnaast hebben we ook nog eens van die vervelende ‘verplichtingen’ bij klanten. Ik bedoel hiermee de lunches, de zakelijke diners en de ‘entertainment’ avonden om iets aan ‘klantenbinding’ te doen. Als we dan geen of te weinig begrip krijgen van het thuisfront kan dat wel eens een effect hebben op onze motivatie “om weer iets voor het werk te doen”. Maar hoe los je dit dan het best op? Het ligt voor de hand wellicht maar het zou best wel eens een oplossing zijn als je het thuisfront betrekt bij al deze uitjes en zakelijke diners. Zeker als je zakelijke gesprekspartner dit ook wenst te doen is het de beste vorm van klantenbinding. Je eigen wederhelft zal deze betrokkenheid zeker op prijs stellen en meer begrip voor je tonen als het gaat om “weer iets later thuis”.

Salesgids

Salesgids is de internetportal voor slimme en vooruitstrevende salesprofessionals. U vindt hier een breed scala aan trainingen, artikelen, gratis formats, boeken, links en oplossingen voor verkoopsucces. Niet voor niets is Salesgids in korte tijd uitgegroeid tot een toonaangevend platform voor iedereen die zich bezighoudt met verkoop, zowel op uitvoerend gebied als op managementniveau. Salesgids is met bijna 45.000 abonnees en tienduizenden views per maand het grootste internet portal voor verkopers en salesmanagers in Nederland.

info@salesgids.com