Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Management van links en leiderschap van rechts


22 feb 2018

Wat bent u?  Manager of leider? Wellicht herkent u zich in de navolgende omschrijving.

Management
U bent dol op het begrip “SMART”.  Alles moet dan ook “Specifiek & Meetbaar & Acceptabel & Resultaatgericht & Tijdgebonden”.  De werkzaamheden van uw teamleden zijn opgesplitst in kleinere en beheersbare eenheden.  Dat maakt alles transparant en overzichtelijk.  Zo ook uw teamleden. Want zij zijn er om productie te draaien.
Wat niet meetbaar is dat bestaat niet. Op meetbare  activiteiten kunt u tenminste uw planning & control praktijken loslaten.  Want meten = weten.

Het gaat u niet om geweldige prestaties maar om “normprestaties”. Gewoon presteren conform planning. Voorspelbaarheid graag! Dat is immers wat onze aandeelhouders willen.
Doelen, getallen, grafieken, processen, procedures, ratio…..NU!

Leiderschap
U kijkt niet naar inhoud. Wat u belangrijk vindt is beweging. Vooruitgang. Vernieuwing. Doelen stellen is zinloos want onderweg verandert er altijd van alles.  Bovendien…als u doelen stelt dan moet u ze ook halen en dat hele proces is niet zo boeiend.
Liever praat u vol passie over uw zakelijke dromen. U ziet het voor zich en u kunt het bijna ruiken en proeven, de roemrijke toekomst voor uw organisatie.  Helaas verliest u uw teamleden onderweg.  Ze vinden u wel boeiend en creatief maar ook een beetje een rare. Liever zouden ze willen dat u eens wat duidelijker was en meer tijd zou besteden aan de dagelijkse problematiek.

Samen met uw team zoekt u avontuur, spanning, nieuwe wegen en uitdagingen. Daarin gaat u soms heel ver en neemt u risico’s. Want geldt niet het treffende motto van de beroemde auto coureur: “Als je alles onder controle hebt dan ga je niet hard genoeg”.

Lijderschap
Te veel aan management leidt tot lijderschap. Als manager “doet u de dingen goed,  maar zonder leiderschap doet u wellicht niet de goede dingen”.  Andersom gesteld geldt hetzelfde: “weten wat er zou moeten gebeuren maar niet bij machte of niet gemotiveerd om deze slag van “ist” naar “soll” dicht te managen.

Management van links en leiderschap van rechts
Bent u een typische manager dan is uw linker hersenhelft beter ontwikkeld. Deze hersenhelft doet u rationeel en rechtlijnig denken. Herkent u zich in de leider dan opereert uw rechter hersenhelft dominanter dan uw linker.  U voelt en denkt in beelden, spreuken en symbolen. Meer holistisch en minder doelgericht.

Het mag u inmiddels duidelijk zijn dat u beide hersenhelften nodig heeft om als leidinggevende te slagen in uw functie en uw team(genoten) tot de juiste prestaties te brengen.

Bent u linksdraaiend of rechtsdraaiend?

Marco Scheele
RedFoxBlue – Leiderschap Coach

Marco Scheele

Marco Scheele is auteur van het boek "Pratende Pakken" en directeur en aandeelhouder van RedFoxBlue. RedFoxBlue werkt voor kleine en grote, maar vooral voor dappere bedrijven die het verschil willen maken in hun markten en tot het uiterste gaan om dat te bereiken. We begeleiden klanten in de vertaalslag van "markt naar commerciele strategie" en "van Commerciele strategie naar alle haarvaten van de operatie". Met een aanpak die door klanten wordt omschreven als gepassioneerd, doorleefd en resultaatgericht. Waar mogelijk op basis van partnership met harde resultaatafspraken en beloning op basis van het gerealiseerde verkoopsucces. Wilt u meer weten over RedFoxBlue, haar klanten en haar vijfentwintig gedreven professionals met ruime directie en senior sales management ervaring. Surf dan naar www.redfoxblue.nl U kunt zijn boek "Pratende Pakken"bestellen op www.pratendepakken.nl .

m.scheele@redfoxblue.nl