Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Maak een verhaal van jouw presentatie

Carriere 15 jan 2021

15 jan 2021

Tijdens een presentatie sta jij in het middelpunt en heb je vaak alle aandacht, waardoor jij bijna je verhaal kan vergeten. Zorg er daarom voor dat jouw verhaal goed gestructureerd is. Een leuk voorbeeld is een elevator pitch presentatie, hier gaat het puur om overtuigingskracht en heb je maar heel even de tijd. Veel mensen hebben moeite om te presenteren, we willen vaak bij de groep horen en niet afwijken en opvallen in de groep. Jouw verhaal moet juist wel opvallen om iemand te overtuigen, in dit artikel geven we daarom tips voor een strak geplande presentatie.

Begin

Zorg dat je verhaal gelijk begint met een beetje actie, zorg dat jouw publiek aan je lippen hangt. Begin met iets prikkelend zoals een grap, situatie of een vraag. Maar blijf rustig en jezelf, het is het beste wanneer alles natuurlijk overkomt.

Verhaal

Met een presentatie is het de bedoeling dat je het publiek door een verhaal meeneemt. Natuurlijk heb jij onderzoek gedaan naar jouw publiek en weet je wat zij verwachten van jou, hier kan je heel goed jouw verhaal op aanpassen.

Probeer het publiek het probleem zelf te laten ervaren in jouw verhaal. Waar jij dan de oplossing voor biedt. Zorg er daarom ook voor dat ze naar jouw kijken en niet naar een Powerpoint, wanneer je iemand aankijkt luister je namelijk veel beter. Desnoods gebruik je een fysiek object dat de aandacht trekt bij het publiek.

Klant staat centraal

Vervorm jouw verhaal altijd naar je doelgroep waarvoor je staat te presenteren. Pas je aan aan de doelgroep, vertel daarom ook niet met te veel details hoe jouw product in elkaar zit. Maar benoem vooral wat het voordeel is voor jouw doelgroep.

Slot

Wanneer jij stopt met jouw presentatie en er zijn geen vragen of opmerkingen, dan is er iets mis gegaan. Het is de bedoeling dat je mensen in discussie zet en enthousiast maakt. Jouw uiteindelijke doel is dat mensen gaan praten over jouw dienst of product en natuurlijk vervolgens kopen.

Wanneer jij jezelf blijft en een goed, leuk of grappig begin hebt voor jouw verhaal, lukt het vaak al om mensen te enthousiasmeren. Wat daarna komt, wordt minder naar gekeken en daar wordt minder op beoordeeld. Zo is bewezen dat je een film ook beoordeeld op de eerste 10 minuten, de verdere minuten in de film zal jij oordelen zoals je aan het begin al deed.

Leer van jouw presentatie een overtuigend verhaal te maken bij de cursus presenteren van Learnit!

Learnit

Learnit biedt een breed scala van trainingen aan op de gebieden Communicatie en IT. Incompany, open inschrijving, digitaal en ook een aantal gratis cursussen.

leon@learnit.nl