Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Laat je trainen


22 feb 2018

Laat je trainen!!

Tijdens een van de laatste sollicitatiegesprekken vertelde een kandidaat mij dat hij al meer dan zes jaar ervaring had!! Toen hier dieper op werd ingegaan bleek dat deze kandidaat een jaar of zeven geleden een verkooptraining van een jaar had gevolgd en op deze kennis nog steeds teerde. Kortom; hij had één jaar ervaring en herhaalde dit al enkele jaren. Weinig vernieuwing dus en niet geanticipeerd op nieuwe verkooptechnieken.En dat er de laatste jaren nieuwe en andere verkooptechnieken zijn bijgekomen zal niemand verbazen. Juist nu is het heel erg noodzakelijk om je als verkoper bij te laten scholen middels het volgen van diverse trainingen.

En deze trainingen hoeven niet sec alleen over verkoop te gaan. Ook trainingen op het gebied van internet, psychologie en timemanagement zijn zeker additionele kennisaspecten die het dagelijkse leven, de werkdruk, de stress en het succes van een verkoper positief kunnen beïnvloeden. Een voorbeeld. Stress is vaak een gevolg van werkdruk en werkdruk is veelal een gevolg van een slecht agendabeheer, timemanagement dus. Negatieve stress heeft wel degelijk te maken met je eigen tijdsindeling. Je moet stress vermijden door de wekelijkse prioriteiten te stellen. Deze prioriteiten zijn zowel werk- als privé gebonden. Als je uit deze prioriteitsstelling uit bent, zowel met je werkgever als je partner, ben je in staat goed te plannen. Dat “goed plannen” kun je echt leren op een goede training waarbij het enerzijds gaat om de kennis over goed plannen en anderzijds over de ‘discipline’ om het goede plannen ook volte houden.

Trainingen worden door verkopers (en andere medewerkers) overigens veelal al lastig, tijdrovend en niet noodzakelijk ervaren. Hiervoor zijn diverse redenen te bedenken, zoals;

 • de training wordt niet leuk gepresenteerd (een training moet derhalve leuk zijn om te volgen)
 • de inhoud van de training sluit niet aan op de praktijk (let dus goed op de combinatie content, theorie en praktijk)
 • de training brengt de eigen ‘onkunde’ confronterend aan het licht (een training mag nooit worden gezien als instrument om aan te tonen dat medewerkers echt onbekwaam zijn)
 • het niet volgen van een training kan een mindere beoordeling betekenen (doe dit nooit!!)
 • er wordt alleen getraind als als de resultaten achterblijven (het kalf is reeds verdronken…..)
 • en meer oneigenlijke redenen om een training niet leuk en waardevol te vinden.

Trainen is een noodzakelijkheid, wees u daarvan bewust! Een bekende trainer zei derhalve ooit eens over een top voetbalspeler; “Hij heeft veel getraind om aan de top te komen, hij moet nog veel meer trainen om aan de top te blijven!” De beste verkopers besteden (veelal vanuit zichzelf) veel tijd ‘om bij te blijven’, voorop te blijven op de nieuwe verkopers die bij het bedrijf komen werken. Ook om zichzelf te blijven bekwamen in nieuwe (verkoop) technieken en nieuwe mogelijkheden om informatie te verzamelen. Het feit dat topmanager (wellicht ooit eens begonnen als verkoper) verplicht meerdere dagen per jaar naar een training moeten betekend niet dat zij ‘matig’ functioneren maar geeft aan dat, net als topvoetballers’ zij regelmatig getraind willen worden om aan de top te blijven. Voor verkopers heeft SalesGids dus het volgende advies;

 • Sta open voor het volgen van trainingen, vraag je werkgever erom!
 • Wees niet bang voor een training, maar geniet van de kans om extra kennis te vergaren!
 • Training wil zeggen dat je beter wil zijn / worden, niet dat je nu minder bent!
 • Gevolgde trainingen staan zeker niet verkeerd op je CV, het geeft aan dat je actief bent geweest!
 • Leren van je ‘fouten’ is beter dat helemaal niet willen leren van je ‘fouten’!
 • Ervaring is een, Kennis is twee maar training is een belangrijke derde factor voor succes!!

Robert Hamminga

Na zijn studie en dienstverband als beroepsofficier bij de Koninklijke Landmacht (Cavalerie) heeft Robert een zeer gedegen werkervaring opgedaan op het gebied van sales en marketing. Robert was o.a. Channel Manager bij Telemedia/de Telefoongids en Sales Director bij Telfort. Robert is nu senior partner bij RedFoxBlue en is oprichter van Salesgids.com, het grootste internetportaal voor verkoop professionals.

robert.hamminga@redfoxblue.nl