Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Klanten feedback – maak mening geven aantrekkelijk


24 jan 2020

Met enige regelmaat duiken ze op mailboxen: klanttevredenheidsenquêtes. Sommige heel simpel met de vraag om een waardering in sterren of cijfers en nog wat aanvullende vragen. Andere zo uitgebreid dat er minstens een kwartier in gaat zitten om door de vragenlijst heen te worstelen. Deze week gaf ik een workshop voor een bedrijf dat ook graag feedback van klanten wil. We bedachten een manier die voor klant én medewerker zinvol en leuk is om aan mee te werken. En je raadt het al: daar kwam geen ellenlange vragenlijst aan te pas. Wel een hoog Human2Human-gehalte met persoonlijke aandacht.

Zo krijg je waardevolle feedback van klanten

Het allerleukste bij het vragen om feedback is natuurlijk om erover in gesprek te gaan met de klant. Een groot voordeel is dat je de ander ziet en / of hoort en je vraagt makkelijk om verdere toelichting. Alleen is dat niet voor ieder bedrijf weggelegd, eenvoudigweg omdat je misschien niet alle klanten persoonlijk kent of omdat het er honderden zijn. In dat laatste geval zou je wel een selectie van klanten kunnen maken en daar op de koffie gaan.

Ga na of jouw klanten blij zijn

Wil je de mening van jouw klant horen? Beperk de kern tot drie vragen:

  • Wat spreekt je het meeste aan in onze samenwerking?
  • Wat zou je veranderen als je in mijn schoenen staat?
  • Hoe groot is de kans dat je mijn bedrijf aanbeveelt bij anderen

Complimenten zijn vleiend, verbeterpunten helpen je om klantgerichtheid naar een hoger niveau te tillen. Dat is wat je wilt. Met deze drie vragen krijg je al veel waardevolle feedback.

Zo kan het ook

Een paar voorbeelden om je op weg te helpen en jouw favoriete manier te kiezen, waarmee je het voor klanten aantrekkelijk maakt om te reageren:

Kaarten

Als trainer kom ik bij allerlei hotels, conferentiecentra en andere locaties. Eén ervan geeft bij aankomst een gele kaart mee, die ik mag inleveren zodra er iets niet lekker loopt. Ver van de ingang parkeren, weinig flipover papier, te lang wachten op de lunch: het team zoekt direct naar een oplossing. Kaarten uitdelen is een vrolijker manier van feedback geven dan een formulier invullen. Een zakenrelatie past de groene en rode kaart toe. Hij geeft bij aanvang van de opdracht twee kaarten, die de klant gedurende de samenwerking van een project terugstuurt. De groene kaarten hangt hij in de kantine op, zodat het personeel de complimenten ziet. Bij rode kaarten onderneemt hij binnen 48 uur actie om minder positieve ervaringen meteen aan te pakken.

Creatief

Denk aan de ‘blijtelling’ die je op de dozen van Coolblue ziet staan, dat is toch echt veel leuker dan een formulier invullen. Brainstorm met je collega’s over creatieve manieren die passen bij de klanten en het bedrijf. Laat digitaal de sterrenwaardering vervangen door bijvoorbeeld – in lijn met de gekleurde kaarten – een stoplicht of andere kleurenwaardering. Een schuifbalk om waardering te visualiseren is weer eens wat anders. Net als het invullen van twee kolommen: links waar de klant blij mee is en rechts waar de klant verbeterpunten ziet.

Bonustip!

Op BNR is Daniëlle de Jonge – samen met vakgenoot Jos Burgers – host van Dé Klantenpodcast. Zij hebben deze aflevering gemaakt: door klanttevredenheidsonderzoeken daalt de klanttevredenheid (hyperlink https://www.bnr.nl/podcast/de-klantenpodcast/10396746/door-klanttevredenheidsonderzoeken-daalt-de-klanttevredenheid)

Daniëlle de Jonge

Als expert in eigentijdse klantrelaties helpt Daniëlle de Jonge professionals en ondernemers om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn. De stijl van haar presentaties, workshops en boeken is nuchter, heel erg praktisch en met humor. Het doel: klanten helpen zich onderscheidend te profileren en op doeltreffende wijze klanten te vinden en houden. En dat doet ze ook met de artikelen die zij schrijft voor Salesgids. Na een studie Bedrijfseconomie is Daniëlle het commerciële vak ingestapt. In 2007 startte zij een eigen onderneming en is sindsdien actief als: • Spreker op evenementen, teamdagen en andere bijeenkomsten. • Trainer voor het geven van – reguliere of blended learning – workshops over klantgerichtheid, acquisitie, verkoopgesprekken, netwerken en relatiebeheer. Recent ontwikkelde ze de online training ‘Klantgericht verkopen!’ • Auteur van de bestsellers ‘Verleid de klant’ (2013) en ‘Human2Human: de nieuwe klantrelatie’ (2015) en ‘Extreem klantgericht’ (2019). Voor BNR Nieuwsradio maakt zij Dé Klantenpodcast.

mail@danielledejonge.nl