Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Inspiratie in sales


22 feb 2018

Inspiratie! Waar haal ik die vandaan?

Iedereen heeft wel eens een dip of een langere periode dat er maar geen leuke aanleiding of groots idee te binnen wil schieten. Idee?n die vaak zo hard nodig zijn en goed gebruikt kunnen worden om anderen (lees: ook klanten) te motiveren en tot actie over te halen of aan te zetten.

Het aansporen en aanzetten tot activiteit van de medewerkers bijvoorbeeld. Of het aanzetten tot actie van de klanten. We weten wel wat we ‘de andere kant’ willen laten doen, zeggen of vertellen maar het is soms o zo lastig om er een aardig ‘kapstokje’ voor te vinden en het verhaal rondom een thema of idee te communiceren. Het maakt het versturen of vertellen van de boodschap zoveel interessanter, aangenamer, effectiever en leuker als dit met een thema of aardig onderwerp zou kunnen doen.

Maar helaas, zeker als de inspiratie ontbreekt, vervallen heel veel commerciële mensen in het versturen van saaie en weinig inspirerende berichten. Niet alleen schriftelijk, maar ook mondeling aangevuld met een monotone mimiek. Informatie die weinig inspirerend overkomt en weinig effectief zal zijn bij de ontvanger en dus niet, of in ieder geval weinig, tot het gewenste resultaat zal leiden. De boodschap, zeker als deze niet echt opvalt door de wijze van ‘verzenden’ zal niet al te lang blijven ‘hangen’ bij de ontvanger.

Maar hoe dit inspiratieloos gedoe te voorkomen dan?
Als sales en/of teammanager, en juist ook als verkoper met een directe klantrelatie, is het een heel belangrijk aspect om op allerlei manieren geïnspireerd te zijn of te raken. Inspiratie die omgezet kan worden in ideeën en mensen dwingt om ‘buiten hun box’ te denken. Inspiratie is doorgaans een voedingsbodem voor verdere motivatie. De motivatie om iets op te pakken, beet te nemen en uit te voeren.

De energie die je krijgt doordat je geïnspireerd bent vertaalt zich in een veel hogere motivatie en gedrevenheid om succes na te streven. En het nastreven van succes, op welk niveau dan ook, is vaak een eerste stap om ook dat daadwerkelijke succesgevoel te ervaren. Waarom? De motivatie (lees: uitstraling) en de wijze waarop je de dingen probeert over het voetlicht te krijgen bij klanten zal zeker opvallen. Het zal door de ontvanger ervaren worden als enthousiasme, gevoel voor de eigen job, interesse in eigen prestatie, het nastreven van kwaliteit en tal van andere positieve aspecten. Want heb je dat zelf ook niet? Dat gevoel dat een ander je van tijd tot tijd erg kan inspireren / motiveren en je dat op dat moment denkt “Yes, dat ga ik ook doen”. Wel, als je dat gevoel hebt dan is het tijd dat je dát gevoel ‘eigen’ maakt en daar kun je iets aan doen. Door het zoeken van enkele, specifiek voor jou, inspirerende bronnen. Voor de één is dat een goed gesprek met een andere manager, voor de ander is dat een goed boek waar iemand zijn of haar drijfveren in bespreekt. Weer een ander doet inspiratie op door uitgebreid te relaxen terwijl juist een ander weer geïnspireerd raakt door veel vakliteratuur te lezen.

Op zich maakt het niet uit waardoor je geïnspireerd raakt als je er maar actief naar zoekt en het vasthoud, dat gevoel. En probeert te vertalen naar een motiverende activiteit. Het zorgt ervoor dat je met minder energie(verlies) meer zaken kunt oppakken en verzetten. Dat je opeens meer ideeën hebt om anderen ook aan te sporen door ze te inspireren, ze te helpen met creativiteit en laat inzien dat er meer mogelijkheden zijn om iets te realiseren. Overigens hoef je in veel gevallen niet ver te zoeken voor een goede inspiratiebron. Met een beetje zelfkennis ben je het zelf ook al. Niemand weet beter waardoor je zelf geïnspireerd raakt. Gebruik deze ervaring en vertaal deze naar argumenten en mogelijkheden om ook anderen mee te motiveren. Succes!

Salesgids

Salesgids is de internetportal voor slimme en vooruitstrevende salesprofessionals. U vindt hier een breed scala aan trainingen, artikelen, gratis formats, boeken, links en oplossingen voor verkoopsucces. Niet voor niets is Salesgids in korte tijd uitgegroeid tot een toonaangevend platform voor iedereen die zich bezighoudt met verkoop, zowel op uitvoerend gebied als op managementniveau. Salesgids is met bijna 45.000 abonnees en tienduizenden views per maand het grootste internet portal voor verkopers en salesmanagers in Nederland.

info@salesgids.com