Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Hoe uniek is jouw ‘unique selling point’?

Acquisitie 09 okt 2020

09 okt 2020

In marketingtaal onderscheidt een “unique selling point” (USP) jouw bedrijf of product ten opzichte van concurrenten in de markt. Dit met als doel om een stuk van de markt te bedienen; niet voor niets is het woord marketing een afkorting van market-getting. Dit klinkt niet bepaald klantvriendelijk, mede daarom spreekt men tegenwoordig liever over “unique buying reasons” (UBR).

“Wij zijn een jong en dynamisch bedrijf met …”

Wie heeft het niet eens gelezen op een website van een willekeurig bedrijf. Of deze; wij hebben kwaliteit en vakmanschap hoog in het vaandel staan. En; kwaliteit en persoonlijke aandacht staan bij ons voorop. Dat mogen we wel hopen inderdaad. Uniek zijn ze ook niet bepaald; volgens Google zijn er meer dan 140.000 webpagina’s over bedrijven die zichzelf “jong en dynamisch” noemen. Je bent pas uniek als niemand anders dit kan zeggen.

Denk vanuit je klant in plaats vanuit je bedrijf

De ontwikkeling die o.a. marketing doormaakt is een meer klantgericht perspectief. Want wat heeft een klant aan ‘merkwaarden’ als duurzaam, ambitieus, authentiek, innovatief of geloofwaardig? Deze onderscheiden je niet van de grijze massa én zijn ook nog eens zo inwisselbaar als wat. Het komt dus aan op duidelijke taal in het voordeel van de klant.

“Pizza delivered in 30 minutes or it’s free”

Ooit eens een pizza laten bezorgen? Heb je lang moeten wachten? Domino’s Pizza is een mooi voorbeeld, ze garanderen dat je pizza binnen 30 minuten wordt bezorgd. Zo niet, krijg je ‘m gratis. Dat is nog eens duidelijke taal.

pizza-delivered-in-30-minutes-or-its-free

Het vaststellen van een goede USP of UBR is echter niet eenvoudig. Maar sta af en toe eens stil bij de “wie-wat-hoe” vraag. En of bezoekers van je website hier een duidelijk antwoord op krijgen. Zit je in de wereld van brillen of wil je mensen helpen bij beter zien? Verkoop je autobanden of veiligheid? Vertel je verhaal, benadruk hoe je je werkelijk onderscheidt en overtuig hiermee je (potentiële) klant.

Meer lezen over unique selling points of unique buying reasons?