Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Hoe heurt het eigenlijk in sales?


01 mrt 2018

Etiquette en sales, hoe werkt het? Net als in andere branches kent ook de sales wereld etiquettes. De nadruk ligt op gedragingen en omgangsvormen.

Oprechtheid

Oprechtheid wordt door iedereen gewaardeerd. Vanaf de eerste begroeting begint ‘het spel’ eigenlijk al. Je staat al met 1-0 achter als de potentiële klant het gevoel heeft dat diegene niet serieus genomen wordt. Probeer daarom het gesprek ten aller tijden luchtig te houden, stel vragen vanuit oprechte interesse. Houd jezelf dus niet altijd vast aan een bepaald format. Luisteren is essentieel, bewandel ook eens een ander pad. Ook een handige tip is het aanpassen van jouw woordkeuze op die van de klant.

Vermijd vage taal

Vaag taalgebruik kan leiden tot ongemakkelijke situaties. Als je daarbij ook nog onnodige bijzinnen gebruikt kan het gesprek al snel op de verkeerde voet starten door misinterpretaties. Pas ook op met tutoyeren, een gesprekspartner kan het niet waarderen om je of jij genoemd te worden. Concrete tips en tricks zijn hier niet voor, probeer af te tasten wat jouw gesprekspartner fijn vindt.

Pas je aan

Aanpassen aan je gesprekspartner is essentieel om het gesprek tot een succes te brengen. Als je gaat dineren met een klant of relatie, probeer dan geen vragen te stellen wanneer iemand net een hap van zijn eten neemt. Stem je eigen eettempo af op dat van je tafelpartner en hou handgebaren rustig. Ook buitenom een lunchafspraak is het goed om het gesprek af en toe te temporiseren. Als je beide op hetzelfde level zit, wordt het gesprek fijner.

Kleding

Kleding, een lastig punt. Er zijn uiteraard standaard dresscodes te vinden in ‘hoe hoort het eigenlijk’, in de praktijk ligt het toch net iets anders. Bij kleinere informele bedrijven is een overhemd en een nette broek vaak genoeg, bij een grote bank kan je niet anders dan een pak aantrekken. Net zoals de andere punten, probeer te peilen wat er van jou verwacht wordt.

Het draait bij alle bovengenoemde punten om context en niet om etiquette an sich. Kijk om je heen, wat doet je omgeving? Weet je het niet zeker, schroom dan niet om vragen te stellen. Beter een vraag teveel dan de plank volledig misslaan.

Dit artikel is geschreven door Bas van Vliet, content manager bij Mijn Sales Recruiter. Specialist in sales recruitment.

Bas van Vliet

Bas van Vliet is SEO specialist bij Mijn Sales Recruiter, bureau gespecialiseerd in sales recruitment. www.mijnsalesrecruiter.nl

b.vanvliet@mijnsalesrecruiter.nl