Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Gouden Netwerktips!


13 mrt 2018

Gisteren was ik weer op een netwerkbijeenkomst, ik zoek ze tegenwoordig uit. Het belangrijkste van de bijeenkomst is vaak: Wie kom ik hier tegen. Soms zijn er vooraf lijsten te vinden met aanmeldingen, dit wil natuurlijk niet zeggen dat deze mensen er altijd zijn want de meeste netwerkbijeenkomsten zijn gratis. Dit levert altijd een aantal no-shows op.

Binnengekomen gaat mijn blik snel door de ruimte, wie staat er alleen, wie is de organisator of gastheer. Als eerste ga ik naar de gastheer om te bedanken voor de uitnodiging en wens ik hem veel succes met zijn evenement. Dan zoek ik een persoon op die alleen staat, het gesprek komt makkelijk op gang. Er zijn niet teveel storende factoren of opmerkingen van anderen en ik kan met deze persoon meteen goed doorpraten. Mijn gesprekspartner bedankt me ook omdat het voor hem de eerste keer is dat hij hier is. Voor hem is dit eerste gesprek belangrijk om opgenomen te worden in de groep. Het levert mij mijn eerste visite kaartje op met het verzoek een afspraak te maken.

Er is deze keer weer een gastspreker uitgenodigd, deze heeft een mooi onderwerp wat dicht tegen mijn vakgebied aanligt en dus aansprekend is. Er wordt een oefening met de hele zaal gedaan om het onderwerp niet alleen te horen maar oom te voelen. Dit werkt erg goed, de oefening was ook goed. Mijn tweede opbrengst voor vanavond. Ik kan bijna zeggen dat deze avond voor mij al een succes is. Zonder dat het netwerken is begonnen heb ik al een tip voor mezelf en een verzoek tot een afspraak.

Na de spreker is het tijd voor het echte netwerken. De ruimte gaat open en iedereen stormt op de spreker af. Ik zoek een groepje wat apart staat en dit schouwspel aanschouwd. Het blijken geen collega’s te zijn maar mensen die samen in een opleiding hebben gezeten en deze spreker te kennen. Na een rondje handen geven komt het voorstellen. Ik laat hun om de beurt beginnen en op het moment dat iedereen is geweest neem ik even de vloer. Ik geef een korte en krachtige pitch met mijn folder(een bierviltje) als ijsbreker. Deze doet het altijd erg goed. Het levert humor op en een mooi gesprek over het commerciële domein waarin een ieder opereert. Na een half uurtje bij dit groepje te hebben gestaan is het tijd om een ander groepje op te zoeken. Ik pak mijn kaartjes en neem nu het initiatief om even te gaan kwartetten(een speelse term voor kaartjes ruilen die past in de stemming). Bij elke wissel vraag ik of ik mag bellen voor een vervolggesprek, 3 van de 5 stemmen in.

Het volgende groepje is al een tijdje met elkaar in gesprek, ik sluit aan en start een gesprek met iemand direct naast me. Op deze manier kom ik in deze groep ook lekker aan de praat. De bijeenkomst loopt ten einde en er gaan ook hier mensen weg. Iedereen die weg gaat geef ik keurig een hand en biedt ik een kaartje aan. Bij elk visitekaartje weer de vraag of er behoefte is aan een vervolg. Het resultaat is hier iets kleiner 2 van de 6.

De overige gasten vertrekken ook, diegene die ik een hand kan geven vertel ik dat ik het jammer vond ze deze keer niet uitgebreid te hebben gesproken, op naar de volgende keer. Een had mij iets horen vertellen in een van de twee groepjes en vraagt een kaartje. De rest heb ik geen kaartjes meer aangeboden.

Mijn avond is een succes: 7 kaartjes, komende week bellen om dit om te zetten in de vervolgafspraken. Zo begint de handel nu eenmaal.

20 tips om mee te nemen naar je volgende netwerkbijeenkomst!

 1. Kom op tijd
 2. Praat met de gastheer
 3. Maak oogcontact
 4. Begin met een algemeen onderwerp
 5. Gebruik diverse onderwerpen
 6. Het gaat om contact leggen, verkopen komt later
 7. Zoek iemand die op je lijkt voor het eerste contact
 8. Rechterhand vrij houden
 9. Een rechte houding, toon charisma
 10. Straal blijdschap en vriendelijkheid uit
 11. Stel open vragen
 12. Introduceer aan elkaar
 13. Wees selectief en vol toewijding
 14. Overdonder je gesprekspartner niet
 15. Vraag mensen wat ze doen
 16. Vraag toestemming voor een vervolggesprek
 17. Zorg voor interactie
 18. Wissel kaartjes uit, stel een doel op het aantal
 19. Netwerk altijd en ken je netwerk
 20. Slot: houdt het initiatief in de opvolging

Robert Hoenderdos

Robert Hoenderdos is Senior partner bij RedFoxBlue, het adviesbureau dat bedrijven helpt bij fundamentele verandering naar blijvend verkoopsucces.
Robert is vele jaren werkzaam geweest is de groothandel als commercieel manager en algemeen directeur, zijn expertise op het gebied van effectieve verkoop implementeren en uitvoeren zet hij graag en enthousiast in. Passie en gedrevenheid zijn woorden die klanten teruggeven over Robert en zijn werkzaamheden.
Robert Hoenderdos is op de volgende manieren te bereiken:

Mail: Robert.hoenderdos@redfoxblue.nl
Mobiel: 06-52590033
Website: www.redfoxblue.nl
LindedIn: roberthoenderdos
Twitter: @RHoenderdos

robert.hoenderdos@redfoxblue.nl