Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Gemeenschappelijke vijand


13 mrt 2018

Ik geloof dat mensen van nature gemotiveerd zijn. En dat het managers en organisaties zijn die demotivatie veroorzaken. Ik geloof dat ieder mens er uiteindelijk toe wil doen en niet alleen werkt om er geld mee te verdienen. Volgens mij is een doel dienen een natuurwet die zo oud is als de mens zelf.  Immers, de vroegere mens leverde een waardevolle bijdrage aan de groep als tegenprestatie voor bescherming van de groep.

Wat mij opvalt is dat in organisaties waar “urgentie” of “ambitie” heerst, mensen meer het gevoel hebben dat ze er toe doen. Trots op hun top 3 positie in de markt of strijdlustig om hun bedrijf te laten overleven. Tussen deze bedrijven in zit de grote middenmoot aan bedrijven die zo’n beetje “tussen servet en tafellaken” opereren. Te weinig passie en power om van “goed naar uitstekend” te geraken. En een te stevige positie om in de gevarenzone te komen.  Muurvast in “het centrum” van de branche. “Stuck in the middle”.  Geen reden om te bewegen omdat de marginale verworvenheden te groot zijn om risicovol in te zetten op meer.

Vorige week zat ik bij een locale bankdirecteur. Ik vertelde hem dat mijn bedrijf – RedFoxBlue – zijn omzet versneld en structureel kon verbeteren. Waar hij vervolgens zuchtend tegen in bracht dat hij dat dan allemaal weer moest gaan uitleggen aan zijn bestuur (die hogere omzet) en dat hij daar niet zo op zat te wachten. Ik schat de man op nog geen vijftig jaar!!!

Geeft u leiding binnen zo’n “stuck in the middle” organisatie? Zit uw team muurvast en heeft u het gevoel aan een dood paard te trekken?  Wellicht kan de volgende tactiek dan (tijdelijk) uitkomst bieden.

Zoek een “vijand” in de omgeving van uw team. Bij voorkeur een branchegenoot waarvan u regelmatig verliest in de markt. Waar u net tegen te kort komt.  Een dergelijke concurrent heeft u en uw team veel te bieden. Deze concurrent biedt u een meetlat waarlangs u en uw teamleden zich in de markt kunnen optrekken. Het dwingt u en uw teamleden om realistisch en bescheiden te blijven en een stapje harder te lopen. De externe vijand geeft uw teamleden weer een doel. Iets om voor te gaan en voor in beweging te komen.  Als groep een hernieuwde identiteit op te bouwen en de interne focus te verleggen naar een externe focus.

De grote dictators maakten en maken hier intensief gebruik van, veelal door Amerika de oorlog te verklaren en daardoor “het centrum” massaal in beweging te laten komen.

Probeert u het liever op kleine schaal en kies de net betere concurrenten uit als externe vijand. Heeft u geen concurrenten……..dan zijn er binnen uw organisatie nog wel een aantal te noemen. Probeer een andere regio te verslaan, probeer te winnen van een ander salesteam of verklaar de oorlog aan een bureaucratische stafafdeling.

U zult gefascineerd raken hoeveel energie er vrij komt als uw teamleden een “wedstrijd kunnen spelen” en kunnen gaan voor de winst .  De wereld wordt langzaam vrouwelijker, maar is nog veel te mannelijk om het zonder “strijd” te kunnen bolwerken.

Marco Scheele

RedFoxBlue – Leiderschap Coach

 

Marco Scheele

Marco Scheele is auteur van het boek "Pratende Pakken" en directeur en aandeelhouder van RedFoxBlue. RedFoxBlue werkt voor kleine en grote, maar vooral voor dappere bedrijven die het verschil willen maken in hun markten en tot het uiterste gaan om dat te bereiken. We begeleiden klanten in de vertaalslag van "markt naar commerciele strategie" en "van Commerciele strategie naar alle haarvaten van de operatie". Met een aanpak die door klanten wordt omschreven als gepassioneerd, doorleefd en resultaatgericht. Waar mogelijk op basis van partnership met harde resultaatafspraken en beloning op basis van het gerealiseerde verkoopsucces. Wilt u meer weten over RedFoxBlue, haar klanten en haar vijfentwintig gedreven professionals met ruime directie en senior sales management ervaring. Surf dan naar www.redfoxblue.nl U kunt zijn boek "Pratende Pakken"bestellen op www.pratendepakken.nl .

m.scheele@redfoxblue.nl