Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Geluk of pech?


22 feb 2018

Iedereen heeft hier wel een idee over, dus het voelt niet als arrogant om de mijne hier aan toe te voegen.
Pech en geluk zijn woorden die mensen hebben uitgevonden om iets wat ze niet kunnen of willen verklaren te etiketteren als verantwoord.
Ik zelf geloof sterk in de werking van de natuurwetten, waaronder de wet van de zwaartekracht, de wet van de aantrekkingskracht en de wet van oorzaak en gevolg.
Ik geloof ook in de combinatie van een goede voorbereiding, vakkennis, geloof in eigen kunnen, actie en succesgerichtheid.
Dit laatste is geen werkwoord, maar een grondhouding.
Dit geloof is me door de jaren ingegeven door keiharde persoonlijke ervaringen en kennis. Ik kan je alleen niet vertellen hoe je voorbereiding er concreet en exact uit moet zien, want dat verschilt van situatie op omstandigheid en al evenmin kan ik je vertellen wat je allemaal aan kennis moet bezitten, hoeveel bezoeken je moet afleggen op een dag en hoelang je werkdagen dienen te zijn.
De reden waarom ik je dat niet kan zeggen, is omdat er zoveel ervaringen zijn die niet in rationele logica te vervatten zijn.
Ik ken namelijk verkopers die consequent weinig uren nodig hebben om grote orders te maken of respectabele opdrachten te scoren en daarmee veel geld verdienen. Ik ken aan de andere kant ook verkopers die lange dagen maken met keihard werken en nagenoeg weinig binnenbrengen.
Ook ken ik verkopers met  een HBO of academische opleiding die het niet weten te maken en verkopers met nagenoeg geen opleiding die op een integere en eerlijke manier het ene succes bovenop het andere bouwen.
En ter aanvulling op het bovenstaande heb ik een paar jaar geleden een documentaire gezien over mensen die een miljoenenprijs wonnen en een jaar later diep in de financiële ellende zaten…..
Waar gaat het dan wel om, wat zijn nu de essentiële factoren die hierin het verschil bepalen?
Neem voor jezelf de volgende aspecten eens in overweging en toets ze aan je eigen aanpak:

– Weet tot in detail wat je wilt bereiken
– Weet tot in detail waarom je dit wilt bereiken
– Weet dat je hetgeen je wilt bereiken gaat bereiken
– Blijf altijd denken in termen van succes en wijk hier nooit vanaf
– Wees dankbaar voor elke stap in de goede richting
– Zorg voor mensen om je heen die je ondersteunen en die er voor je zijn wanneer je ze nodig hebt
– Onderneem proactieve en gerichte actie
– Verwacht succes

Succes willen en het bereiken is als autorijden in de nacht.
Je oog kan niet verder kijken dan het schijnsel van je koplampen, toch rij je door, omdat je het vertrouwen en de zekerheid hebt dat jij je bestemming zult bereiken.
Droom daarom zoveel als mogelijk over je bestemming, maar vergeet niet daarbij je voeten te bewegen.

Hans Oelen

Hans Oelen is directeur, trainer en Succescoach van Palaver-trainingen. Salesprofessionals en organisaties op een onderscheidende manier begeleiden, om van daar waar ze nu zijn, te komen bij waar ze willen zijn, staat in zijn denken en handelen centraal.

hansoelen@salesgids.com