Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Energiemanagement – wat we kunnen leren van dieren?


22 feb 2018

We leven in een hectische maatschappij. Als leidinggevende doen we er nog een schepje hectiek bovenop. Als platgedrukte hamburgers worden we gesandwiched door pushende aandeelhouders en Raad van Bestuur enerzijds en door jengelende teamleden onder ons, anderzijds.

Het mag duidelijk zijn dat we maar een bepaalde mate van energie te besteden hebben. Besteden we meer energie dan gezond voor ons is, dan worden we moe en nog erger. Ook hebben we maar een select aantal capaciteiten. Overschatten we die, dan vallen we hard. Een etmaal heeft helaas maar 24 uur en hoe dan ook moeten we ook wel eens slapen. Gelooft u het of niet: managers zijn net mensen en hebben hun beperkingen serieus te nemen. Doen ze dat niet dan loopt het slecht met ze af.

Dieren hebben geen beperkingen. Ze leven binnen hun beperkingen. Een dier probeert niet hoger te vliegen, sneller te rennen of meer te eten dan noodzakelijk is om te kunnen voortbestaan. Dieren zijn uiterst effectief in hun energiemanagement. Ze zijn zuinig met hun energie en voorkomen daarmee dat ze uitgeput raken en daardoor een prooi worden van andere dieren, extreme weersomstandigheden en zo verder.

Wij mensen in het algemeen en wij carrièremakers in het bijzonder verliezen onze beperkingen regelmatig uit het oog. We gebruiken onze natuurlijke rem niet meer voldoende omdat we de meeste levensbedreigende omstandigheden ver weg van ons weten te houden.   We werken op een manier die de schijn wekt dat we over eindeloos veel energie beschikken en alles kunnen bereiken als we maar vreselijk hard ons best doen.

Een beetje uitgeput…”so what?” 

Mijn advies: “neem een kat en bestudeer het beest grondig in zijn dagelijkse handelen”.  Het zal je meer opleveren dan een cursus timemanagement!

Marco Scheele

RedFoxBlue – Leiderschap Coach

 

Marco Scheele

Marco Scheele is auteur van het boek "Pratende Pakken" en directeur en aandeelhouder van RedFoxBlue. RedFoxBlue werkt voor kleine en grote, maar vooral voor dappere bedrijven die het verschil willen maken in hun markten en tot het uiterste gaan om dat te bereiken. We begeleiden klanten in de vertaalslag van "markt naar commerciele strategie" en "van Commerciele strategie naar alle haarvaten van de operatie". Met een aanpak die door klanten wordt omschreven als gepassioneerd, doorleefd en resultaatgericht. Waar mogelijk op basis van partnership met harde resultaatafspraken en beloning op basis van het gerealiseerde verkoopsucces. Wilt u meer weten over RedFoxBlue, haar klanten en haar vijfentwintig gedreven professionals met ruime directie en senior sales management ervaring. Surf dan naar www.redfoxblue.nl U kunt zijn boek "Pratende Pakken"bestellen op www.pratendepakken.nl .

m.scheele@redfoxblue.nl