Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Elevator pitch, let op hóe u dit doet!


10 feb 2021

Stel dat iemand u op een verjaardag vraagt: “Je hebt pas een nieuwe baan, is het niet? Wat doe je?” En u antwoordt met: “Verkoper”, dan is dit een gemiste kans. Dit kan beter. Hoe?

Elevator pitch

Als u een elevator pitch gebruikt waar deze voor bedoeld is, dan bent u zelf maar kort aan het woord. Het begrip komt uit Amerika overgewaaid waar ondernemers een jaar of twaalf geleden in de lift (elevator) van de begane grond tot de twintigste verdieping een (onbekende) geldschieter wilden verleiden om geld te steken in hun bedrijf. Ik heb de bruikbare elementen hieruit gehaald en dit vertaald naar onze nuchtere Nederlandse samenleving. U hoeft geen geldbehoeftige ondernemer te zijn, nee ook als verkoper kunt u hem goed inzetten. De elevator pitch is een mini-presentatie. Een geoefende beschrijving van uw bedrijf en aanpak, op zo’n manier verteld dat een veertienjarige het nog snapt. U vertelt dit vanuit voordelen voor de ander: uw opdrachtgever.

De structuur van de elevator pitch

De structuur van een elevator pitch is kinderlijk eenvoudig (volgorde is niet heilig):

  • Wie u bent (naam/bedrijfsnaam)
  • Wat u doet
  • Wie uw ‘doelgroep’ is
  • Hoe u dat doet
  • Wat het de ander oplevert (tijdswinst, besparing, focus, etc.)

Veel oefenen

En dit alles in vijftien tot vijfentwintig seconden! Tip. Schrijf uw pitch eerst uit en oefen deze voor de spiegel of spreek het in en luister na. Uit onderzoek blijkt dat wilt u een specifieke taak goed onder de knie krijgen, u hiervoor 10.000 uur moet oefenen. Pitchen betekent dus: heel veel oefenen! En bijstellen. Weer oefenen en aanpassen. Er bestaat niet één gouden elevator pitch. Voor elke situatie en elk persoon tegenover u past u hem aan, waarbij de basis vrijwel altijd hetzelfde blijft. Laat als het kan eerst de ander praten, dan kunt u daar uw pitch op afstemmen. Dit laatste is ongelofelijk belangrijk.

Oogcontact

Als u met de ander praat, zorg er dan voor dat u de ander écht aankijkt. Kijk wat er non-verbaal gebeurt bij de ander als u praat. Ziet u interesse bij de ander (hoofd een beetje voorover gebogen naar u) of geknik of hoort u ‘gehum’, dan is de kans groot dat het bericht positief verwerkt wordt bij de ander. Ziet u de ander om zich heen kijken, een holle blik hebben of afdwalen, dan is het zaak dat u overgaat op het stellen van een vraag om de ander erbij te krijgen.

Zend uw elevator pitch in

In dit artikel is geen voorbeeld opgenomen van de beste elevator pitch. Bewust niet. In een volgend artikel kom ik nogmaals op dit thema terug, inclusief voorbeelden. Dit kan uw elevator pitch zijn. Type uw elevator pitch eens in een e-mail en mail die toe (contact@vendicum.nl). De meest aansprekende neem ik op, inclusief tips en tops, zodat de afzender en lezer hiervan leren. Ga uit van deze situatie: u gaat voor een kennismakingsbezoek naar een potentiële klant. Zij zijn met zijn tweeën. U drieën doet een kort voorstelrondje. Wat zegt u in die vijftien tot vijfentwintig seconden?

Nog een artikel over elevator pitch?

Jan Willem Seip

Jan-Willem Seip (1968) is Oefenmeester in Klantcontact. Zijn motto is "Verkopen is mensenwerk". Dit laat hij ondernemers ook ervaren: met aanstekelijk enthousiasme een écht contact en chemie bij een ander laten ontstaan.

coach@vendicum.nl