Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Een schoon CRM-systeem is de basis van een soepel salesproces


04 mei 2023

Jouw CRM-systeem is als het goed is gevuld met relevante bedrijfsinformatie van klanten en prospects. Die informatie helpt jou om verkoopkansen te spotten en om klanten of prospects op het juiste moment te benaderen. Maar bedrijfsinformatie wijzigt sneller dan je denkt. En dat zorgt snel voor vervuilde data in je CRM-systeem waardoor jij verkoopkansen mis kunt lopen. Zorg daarom dat de informatie in je CRM-systeem altijd actueel is. Dat kan met een automatisch data opschoningsproces. Hoe dat werkt, lees je in dit blog.

Bedrijfsgegevens vervuilen sneller dan je denkt

Wist je dat 15 tot 25% van de klant- en prospectdata in jouw CRM-systeem in 1 jaar wijzigt? Gaat sneller dan je denkt hè. Zo stijgt of daalt de omzet van een bedrijf vaak, een bedrijf kan verhuizen naar een ander adres, er kan een nieuwe vestiging bij komen of er komt een nieuwe bestuurder in dienst. Dit soort wijzigingen leveren sneller vervuilde data in je CRM-systeem op dan je lief is. En laat een vervuild CRM-systeem jouw geoliede salesproces nou net niet ten goede komen…

  • De kans dat je verkoopkansen misloopt is groot
  • Het salesproces duurt langer doordat administratieve taken meer tijd in beslag nemen
  • Prospects en klanten benaderen wordt moeilijker als je onjuiste gegevens hebt staan

Belangrijk dus dat je realtime op de hoogte bent van wijzigingen bij klanten en prospects.

Schoon je klant- en prospectgegevens regelmatig op

Om ervoor te zorgen dat je prospect- en klantgegevens altijd up-to-date zijn moet je dus regelmatig een bezem door je CRM-systeem halen. Alle onjuiste gegevens veeg je dan uit je database of je past ze aan naar de juiste informatie. Doe je dat klant voor klant, prospect voor prospect, dan ben je wel even bezig. Gelukkig kan dat veel sneller en makkelijker met een automatisch data opschoningsproces. Dat kan op 2 manieren:

  1. Installeer een kant-en-klare data-integratie

Werk je in Salesforce, Hubspot, Microsoft Dynamics, Afas of Exact? Daarvoor bestaan kant-en-klare data-integraties met een automatisch data opschoningsproces. Deze integreer je makkelijk in je CRM-systeem: letterlijk plug and play.

  1. Integreer API’s in je CRM-systeem

Werk je niet in een veel gebruikt CRM-systeem? Of wil je een maatwerkoplossing met uitgebreidere mogelijkheden dan een kant-en-klare integratie? Dan kun je API’s integreren in je CRM-systeem. Die controleren al je prospect- en klantgegevens automatisch en passen incorrecte gegevens aan. Ze verwijderen dubbele gegevens ook automatisch. En API’s kunnen prospect- en klantgegevens automatisch aanvullen met informatie die in je systeem ontbreekt. Zo werk je dus altijd met actuele en volledige gegevens.

Start met een automatisch data opschoningsproces

Welke van de twee opties het beste werkt voor jouw salesproces, hangt af van je CRM-systeem. Is dat een van de meest voorkomende, zoals Salesforce, Microsoft Dynamics of Afas? Dan is een kant-en-klare integratie de makkelijkste oplossing. Werk je met een ander CRM-systeem of heb je behoefte aan een uitgebreidere oplossing dan een kant-en-klare integratie? Dan kan je actuele data laten invoeren en verrijken met API’s. Eerst meer weten over beide automatische opschoningsmanieren? Neem gerust contact met ons op! Onze accountmanagers helpen je graag aan de manier die het beste bij jou past.

Lisa Ouweltjes

Lisa Ouweltjes is Content Marketeer bij Company.info. Zij inspireert collega marketeers en sales professionals in de vorm van blogs, kennisartikelen en whitepapers. Company.info is onderdeel van FD Mediagroep (net als Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio). Company.info zorgt er met intelligente B2B-data en tooling voor dat B2B-marketeers en sales professionals maximaal presteren in hun werk. Het databedrijf levert inzichten voor B2B-leadgeneratie en marktbewerking. Dankzij die inzichten vind je snel en makkelijk nieuwe klanten en schat je verkoopkansen beter in. Ook ontdek je makkelijk kansen voor cross- en upsell en je bereidt salesgesprekken tot in de puntjes voor.

lisa.ouweltjes@company.info