Hét portal voor slimme salesprofessionals!

De vijf kwaliteiten van topnetwerkers op een rij


10 okt 2020

Vraag aan de gemiddelde verkoper, professional of ondernemer waar de meeste opdrachten vandaan komen, en je zult heel vaak als reactie krijgen: uit mijn netwerk. En zo’n netwerk, dat is nogal breed. Van klanten tot kennissen en van prospects tot bedrijven uit jouw branche. De heel goede netwerkers onder ons onderscheiden door een aantal persoonlijke kwaliteiten. Dit zijn de vijf belangrijkste kwaliteiten die ze hebben:

Netwerkbestand

Visitekaartjes (als je die nog krijgt) bewaar je zorgvuldig – op papier of digitaal. Maak voor jezelf een netwerkbestand met alle praktische gegevens. Voeg bijvoorbeeld ook branches, een regio of andere relevante kenmerken toe waarop je snel kunt selecteren. Orde zorgt er voor dat je snel kunt handelen als je iemand in jouw netwerk wilt helpen of een vraag wilt stellen.

Verdieping

Onthoud specifieke informatie die in de toekomst van pas kan komen. Dat kan zakelijke info zijn, zoals bedrijfsinformatie of onderscheidende kenmerken van het aanbod van de ander. Maar ook persoonlijke zaken zijn van belang. Denk aan verjaardagen, hobby’s en interesses of connecties die jullie gemeen hebben.

Kansen grijpen

Elke dag doen zich tal van mogelijkheden voor om jouw netwerk te benutten. Wees er alert op en grijp kansen die zich voordoen. Hou wel voor ogen waar de ander mee geholpen is, anders heeft het weinig nut. Wie geeft krijgt op enig moment iets waardevols terug.

In beeld

Blijf in beeld binnen je netwerk. Stuur artikelen, links of uitnodigingen door. Koppel mensen uit je netwerk aan elkaar. En vergeet niet: als iemand jou helpt, bedank de ander dan daarvoor.

Voortdurend netwerken

Als je het effect ziet van een sterk netwerk, wordt het alleen maar leuker om er mee bezig te zijn. Plan voor jezelf elke week een uur om actief met je netwerkbestand aan de slag te gaan. Stel jezelf bijvoorbeeld tot doel om minimaal twee mensen uit jouw netwerk gericht te benaderen. Voor een vraag die je zelf hebt, of om de ander de helpende hand te bieden.

Met het (verder) ontwikkelen van deze vijf kwaliteiten ga je volop profijt hebben van jouw netwerk.

Lees meer over acquisitie

Daniëlle de Jonge

Als expert in eigentijdse klantrelaties helpt Daniëlle de Jonge professionals en ondernemers om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn. De stijl van haar presentaties, workshops en boeken is nuchter, heel erg praktisch en met humor. Het doel: klanten helpen zich onderscheidend te profileren en op doeltreffende wijze klanten te vinden en houden. En dat doet ze ook met de artikelen die zij schrijft voor Salesgids. Na een studie Bedrijfseconomie is Daniëlle het commerciële vak ingestapt. In 2007 startte zij een eigen onderneming en is sindsdien actief als: • Spreker op evenementen, teamdagen en andere bijeenkomsten. • Trainer voor het geven van – reguliere of blended learning – workshops over klantgerichtheid, acquisitie, verkoopgesprekken, netwerken en relatiebeheer. Recent ontwikkelde ze de online training ‘Klantgericht verkopen!’ • Auteur van de bestsellers ‘Verleid de klant’ (2013) en ‘Human2Human: de nieuwe klantrelatie’ (2015) en ‘Extreem klantgericht’ (2019). Voor BNR Nieuwsradio maakt zij Dé Klantenpodcast.

mail@danielledejonge.nl