Hét portal voor slimme salesprofessionals!

De overtuigingskracht van woorden


06 okt 2020

Het geeft altijd leuke discussies in workshops die ik geef: hoe belangrijk is de inhoud van je verhaal? Als je kijkt naar het totaalplaatje van communicatie dan heb je drie elementen die er toe doen. Houding, stem en taalgebruik. Dat laatste, de woorden die je gebruikt om jouw boodschap over te brengen, is maar voor 7% van belang . Je kunt een mooi verhaal hebben, maar als je er vervolgens bijstaat als een zoutzak komt het echt niet goed over bij de ander. Om maar eens een voorbeeld te noemen. En toch valt er in die 7% nog heel wat voordeel te behalen.

Inhoud versus woordkeuze

Laat een ding duidelijk zijn, je verhaal moet inhoudelijk wel kloppen natuurlijk. Jouw vakkennis moet als een paal boven water staan. Door de manier waarop jij je als deskundige presenteert, heb je al veel effect op de ander. Waar het vaak om gaat is de woordkeuze die je gebruikt. Door het gebruik van zogenaamde ‘twijfelwoorden’ ontkracht je je verhaal, zonde! Dit zijn woorden zoals misschien, eventueel, eigenlijk, denk ik, etc. Ook verkleinwoorden hebben een dergelijk effect. Laatst hoorde ik iemand zeggen “ik doe ook een stukje advies”. Dat klinkt niet bepaald sterk.

Nog een veelvoorkomende fout, spreken in de verleden tijd. Ook al wel eens een telefoniste aan de telefoon gehad die vraag “hoe was uw naam”? Uhm…degene die je spreekt is gewoon in leven hoor! Gelukkig is dit er een die je wel langzamerhand ziet verdwijnen uit het bedrijfsleven.

Tips voor krachtige woordkeuze

  • Vermijd twijfelwoorden.
  • Leer stopwoorden af.
  • Voorkom verkleinwoorden
  • Gebruik positief taalgebruik.
  • Spreek in de tegenwoordige tijd.
  • Vermijd vaktaal, tenzij je zeker weet dat de ander die ook beheerst.
  • Laat containerbegrippen achterwege.

Tot slot: wees concreet en duidelijk. Zeg dus niet dat je ‘zo snel mogelijk’ iets laat weten, maar bijvoorbeeld dat je ‘morgen voor twaalf uur’ belt om te zeggen wie er bij de vergadering aanwezig zijn.

Meer lezen over echt contact maken?

Daniëlle de Jonge

Als expert in eigentijdse klantrelaties helpt Daniëlle de Jonge professionals en ondernemers om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn. De stijl van haar presentaties, workshops en boeken is nuchter, heel erg praktisch en met humor. Het doel: klanten helpen zich onderscheidend te profileren en op doeltreffende wijze klanten te vinden en houden. En dat doet ze ook met de artikelen die zij schrijft voor Salesgids. Na een studie Bedrijfseconomie is Daniëlle het commerciële vak ingestapt. In 2007 startte zij een eigen onderneming en is sindsdien actief als: • Spreker op evenementen, teamdagen en andere bijeenkomsten. • Trainer voor het geven van – reguliere of blended learning – workshops over klantgerichtheid, acquisitie, verkoopgesprekken, netwerken en relatiebeheer. Recent ontwikkelde ze de online training ‘Klantgericht verkopen!’ • Auteur van de bestsellers ‘Verleid de klant’ (2013) en ‘Human2Human: de nieuwe klantrelatie’ (2015) en ‘Extreem klantgericht’ (2019). Voor BNR Nieuwsradio maakt zij Dé Klantenpodcast.

mail@danielledejonge.nl