Hét portal voor slimme salesprofessionals!

De meest en minst communicatieve management methode!


22 feb 2018

Het coachen, ontwikkelen en begeleiden van jong verkooptalent is een bezigheid die alleen maar succesvol is en kan zijn als een manager van een jong talent er ook daadwerkelijk energie en tijd in kan en wil steken. Of hij tijd in deze ontwikkeling ‘kan’ steken is meestal een afgeleide van de hoeveelheid tijd die een manager vrij kan maken naast alle andere activiteiten die hij moet invullen. De tijd en energie die een manager er in ‘wil’ steken heeft meestal te maken met het gevoel en geloof dat een teammanager heeft in een talent en ook echt energie wil steken in de ontwikkeling ervan. Uiteindelijk, zo realiseert deze manager zich, heeft hij op de lange termijn er voordeel bij dat een talent zich kan (door)ontwikkelen. Op den duur zal deze verkoper minder tijd, energie en coaching vergen en zelfstandig zijn werk kunnen uitvoeren. Deze stijl van coachen vergt gewoon veel tijd. Je zult als manager veel rondom de junior verkoper moeten verblijven. Of als het een verkoopafdeling is veel tijd moeten doorbrengen op de afdeling zelf. Mensen zullen de manager dan ervaren als een steun, stukje support en helpende hand om het verkoopproces te leren. Deze wijze noemt met in de wandelgangen wel eens: MBA, oftewel Management By walking Around.

Persoonlijke coaching vraagt, zoals hierboven reeds aangegeven, dus een bepaalde management methode- en stijl en persoonlijke interesse van de manager. Maar omdat, wel of niet terecht, veel managers klagen dat er teveel taken en verantwoordelijkheden op hun schouders rusten, komt het professionele en persoonlijke coachen in het gedrang. Een kwestie dus van reëel tijdgebrek of gebrek aan timemanagement? Maar een beetje manager vandaag de dag is natuurlijk niet voor een gat te vangen en zoekt, als het even kan, z’n heil in nieuwe, moderne technieken.
Indien er daadwerkelijk sprake is van tijdgebrek ‘vlucht’ de manager vandaag de dag veelal naar de ‘digitale’ managementstijl, m.a.w. het managen van personen en collega’s vanachter de computer, middels het gebruik van mobiele telefoons of, erger nog, via de web-cam. In Amerika zijn er reeds voorbeelden van grote organisaties die, binnen een organisatielocatie, gebruik maken van deze techniek. Door de grootte van het pand in combinatie met het aantal werknemers is het schijnbaar niet mogelijk meer om eens over de afdeling te lopen. Omdat de manager in kwestie toch ‘persoonlijk’ contact wil hebben met veel mensen op een dag maakt hij gebruik van deze techniek. Efficiënt in tijd, dat wel. Maar effectief in coaching valt sterkt te betwijfelen.
Door de toename van het gebruik van internet en e-mail in combinatie met het feit dat er steeds meer organisaties werken met ‘mobile-offices’ wordt er, en eigenlijk redelijk voor de hand liggend, steeds meer gebruik gemaakt van dit snelle en makkelijke medium. Verkopers die op locatie zijn horen vaak genoeg een manager roepen; “We bellen, ok?”

Herken jij dit ook in jouw organisatie? Heb jij ook een manager die veel ‘regelt’ met de mobiele telefoon? Vraag dan eens of hij alleen geïnteresseerd is in je stem of ook eens in je ogen wil kijken.
Wie weet.

Salesgids

Salesgids is de internetportal voor slimme en vooruitstrevende salesprofessionals. U vindt hier een breed scala aan trainingen, artikelen, gratis formats, boeken, links en oplossingen voor verkoopsucces. Niet voor niets is Salesgids in korte tijd uitgegroeid tot een toonaangevend platform voor iedereen die zich bezighoudt met verkoop, zowel op uitvoerend gebied als op managementniveau. Salesgids is met bijna 45.000 abonnees en tienduizenden views per maand het grootste internet portal voor verkopers en salesmanagers in Nederland.

info@salesgids.com