Hét portal voor slimme salesprofessionals!

De coachende verkoopleider


09 okt 2020

Ben je op zoek naar een format voor succesvol coachen? Download direct ons format succesvol coachen!

 

Leiderschap is geen positie, het is een keuze

Iedere keuze die we maken kent zo zijn consequenties, zo ook de keus om leiding te geven aan een commerciële buitendienst. Is de kwaliteit waarop je als verkoopleider inhoud geeft aan deze consequentie niet het speelveld waar je ambitie om kunt zetten in meetbaar resultaat en succes?

Wanneer je goed bent in het verkoopvak, betrokken en loyaal, actief bijdraagt aan overleg en een laag verzuim kent, is het vaak een logische carrièrestap om leidinggevende te worden.
Hiermee wordt verondersteld dat je minstens even goed bent in leidinggeven als in je oorspronkelijke vak!

Echter, leidinggeven aan verkopers, adviseurs en accountmanagers heeft als doel, de ander te helpen in het optimaliseren van zijn/haar kunde, kunnen en resultaten.
De resultaten van deze investering worden vervolgens afgemeten aan de meeromzet.
Er wordt gesproken over zaken als aanpak, strategie, inhoud en kwaliteit van de verkoopgesprekken, communicatie, commerciële vaardigheden en vaak ook de cijfers.
Allemaal zaken die van groot belang zijn en in veel gevallen een positieve werking kunnen hebben op het functioneren van uw commerciële mensen.

Om als (aankomend of nieuw) verkoopleider succesvol te kunnen zijn, kan het stellen van een paar zelfspiegelende vragen aan uzelf zeer verhelderend werkend:

– Wie ben ik als verkoopleider?
– Waarom ben ik als verkoopleider nodig?
– Welke toegevoegde waarde lever ik aan de organisatie?
– Welke toegevoegde waarde lever ik aan mijn medewerkers?
– Welke toegevoegde waarde lever ik aan onze klanten?

De belangrijkste keuze die je als verkoopleider maakt is de intentie het potentieel, de vermogens, de kennis, vaardigheden en talenten van de commerciële medewerkers te helpen ontwikkelen.

Het scheppen van een werksfeer waarin medewerkers worden geholpen het beste uit zichzelf te willen en kunnen halen.

Dit betekent concreet, – er zijn – voor je mensen en strategisch tijd reserveren en investeren in het coachen van de verkopers, vertegenwoordigers, adviseurs en/of accountmanagers. Resultaatgericht werken combineren met procesmatig begeleiden.

Werkt u met Visie of past u op de winkel?

Daar, waar de verkoopleider, die zich bedient van hiërarchische macht, controleert als ware hij de boekhouder, mensen onder druk zet en niet ondersteunend werkt, zich op een doodlopende weg bevindt, behaalt de verkoopleider die macht ontleent aan het respect en vertrouwen die zijn mensen in hem hebben, meetbare en blijvende resultaten.
Medewerkers zien en consequent aanspreken als ondernemers, die kunnen ondernemen met hun eigen kennis, vaardigheden en talenten, daar gaat het om! En als verkoopleider functioneren als medewerker van de medewerkers, door ondersteunend en voorwaardenscheppend te zijn, is het verschil wat het verschil maakt, want als verkoopleider ben je natuurlijk pas succesvol, wanneer je medewerkers
succesvol zijn!

Enkele voorwaarden voor succes

Als verkoopleider is het van belang de kwaliteiten die je zelf en als organisatie voorstaat voor 100% te belichamen in het eigen gedrag.
Wanneer de kwaliteit van de commerciële medewerkers als prioriteit wordt gezien, is het van belang dat dit tot uiting komt in de tijd die je wekelijks hiervoor reserveert.

Coachen = uitgaan van kwaliteiten, deze borgen en doorontwikkelen op de
verbeterpunten.

Effectieve communicatie = Vragen stellen, zwijgen en luisteren.

Samen met medewerkers doelen formuleren als bereikbare resultaten.

Herken het verschil tussen:
Meten en analyseren om te controleren
Meten en analyseren om te inspireren

En bovenal:

Weet uzelf te (kunnen) motiveren alvorens u medewerkers leert zichzelf te motiveren.

Blijf uzelf trainen en coachen in het trainen en coachen

Ik wens u alle plezier.

Format succesvol coachen direct downloaden?

formatsuccesvolcoachen

 

 

Hans Oelen

Hans Oelen is directeur, trainer en Succescoach van Palaver-trainingen. Salesprofessionals en organisaties op een onderscheidende manier begeleiden, om van daar waar ze nu zijn, te komen bij waar ze willen zijn, staat in zijn denken en handelen centraal.

hansoelen@salesgids.com