Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Customer Data Platform (CDP)


06 aug 2021

Marketeers willen een goed beeld van hun klanten om daarmee relevant, op het juiste moment en via het juiste kanaal te communiceren. Dit is niet nieuw maar in deze tijd wel weer actueel. Er is nu niet alleen meer data beschikbaar, er zijn nu ook meer technologieën om daadwerkelijk hiermee aan de slag te gaan.

Wat is een CDP?

Een Customer Data Platform (CDP) integreert alle relevante data bronnen (intern en extern) waarmee profielen en segmenten kunnen worden opgebouwd. Vervolgens kan met behulp van slimme modellen een advies gegenereerd worden voor een beslissing of vervolg actie. Tot slot kan er ook een actie in gang worden gezet zoals een bericht of aanbieding versturen via een voorkeurskanaal.

Hoe werkt een CDP?

Volgens onderstaand plaatje van Gartner zijn de volgende onderdelen verbonden aan een CDP:

Data verzamelen – de mogelijkheid om relatief eenvoudig data uit eigen en externe bronnen in te kunnen voeren, real time en zonder opslag beperking

Profilering – op basis van attributen profielen opstellen

Segmentatie – bepalen van segmenten op basis van verschillende regels en geholpen door inzet van diverse AI technieken

Activatie – vanuit de gebruikte modellen direct acties naar externe systemen uitzetten

CDP - Customer Data Platforms

Wat heb je aan een CDP?

Een goed werkend Customer Data Platform kan er voor zorgen dat je veel beter begrijpt wat je klant beweegt en wat je gedurende zijn klantreis het beste kan doen om de kans op conversie te verhogen. Het levert ook veel inzichten in mogelijke oorzaken van churn, de beste volgende aanbieding die je kan doen en bijvoorbeeld het belang en de kwaliteit van specifieke contactmomenten. Dit zijn een paar van de meest voorkomende voorbeelden.

Tegelijk bouw je een platform waarmee je altijd snel en flexibel in kan spelen op wat er in de markt gebeurt.

Hoe zorg je ervoor dat je deze eenmalige kans goed benut? Dit doe je door optimaal gebruik te maken van de data die je klant op je online en offline kanalen achterlaat, in combinatie met externe data die veel zegt over de omgeving en het gedrag van de (toekomstige) klant.

Elmo Wieland

Elmo is consultant en helpt bedrijven om sales resultaten te verbeteren. Hij gebruikt hier een zelf ontwikkeld integraal model voor waar strategie, processen, data en de mens samen zorgen voor resultaat. Elmo heeft Bedrijfskunde gestudeerd (Bachelor Nijenrode, Master KU Leuven) en heeft in 2018 de post doctorale opleiding "Business Analytics & Data Science" aan de VU afgerond. Hij werkt voor klanten in tal van branches. Zijn expertisegebieden zijn: Klantgerichtheid, integrale analyses en formuleren verbeterplan, commerciële workshops, integrale trajecten en interimopdrachten, procesverbetering en CRM. Sinds 2006 is Elmo tevens mede eigenaar en directeur van www.salesgids.com. Hiervoor was Elmo Manager bij Deloitte Consulting (3 jaar internationale projecten CRM en proces verbetering) en zelf commercieel actief als Key Account Manager en Business Manager bij Duracell en Panasonic.

wieland@salesgids.com