Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Consumententrends


22 feb 2018

Veel ondernemers zien hun resultaten veranderen, zonder precies te weten waar dit nu aan ligt. Marketingacties blijken minder effectief, klanten lopen eerder weg en u blijft zitten met een groot vraagteken. De wereld lijkt complex in elkaar te zitten, maar dit hoeft niet zo te zijn.

Vaak ligger er heldere trends aan ten grondslag. Over deze consumententrends wordt veel gepubliceerd. Wereldwijd zijn er duizenden ‘trendwatchers’ die voorspellen welke trends er in de nabije toekomst te verwachten zijn. Deze trends zijn zeer waardevol bij het opstellen van strategische plannen en bij het succesvol vernieuwen van uw dienstenaanbod.

Op het hoogste niveau is duidelijk zichtbaar dat we ons steeds meer aan het verbinden zijn. Dit ziet u terug in: internetgebruik, mobiele telefonie, mobiele oplossingen, social networks, etc. Om duidelijkheid te creeren heb ik een aantal belangrijkste consumententrends voor u op een rijtje gezet. Deze trends gelden over het algemeen voor alle consumentendiensten. Hier zijn ze en doe er uw voordeel mee:

  1. Transparantie: het wordt voor de consument steeds makkelijker om een goed beeld te krijgen van een dienst of organisatie. Via internet, weblogs, prijsvergelijkers, reviews, online platformen is informatie snel toegankelijk.
  2. Macht naar de consument: De consument krijgt het steeds meer voor het zeggen. Waar 20 jaar geleden de macht lag bij de producent, ligt hij steeds dichter bij de consument.
  3. Vergrijzing neemt sterk toe en krijgt grote invloed op allerlei zaken uit het dagelijkse leven. Nu zijn er 2,3 miljoen 65 plussers, naar verwachting zal dit in 2038 4,3 miljoen zijn.
  4. Focus op gezondheid / welzijn. Steeds meer komt er een bewustzijn op gang, dat gericht is op gezondheid en duurzaamheid.
  5. Waardevolle ervaring: er is een duidelijke verschuiving merkbaar van materialisme naar echte ervaringen. Zorg voor de natuur, waardevolle betekenissen, oog voor de maatschappij en het steunen van goede doelen.
  6. Verlangen naar het verleden: in deze drukke tijden waar informatie overal naar je toe komt wordt het verlangen naar de rust, naar het vertrouwde, naar het verleden steeds groter.

Marco Bouman

Marco Bouman is online groei consultant en hij begeleid Ondernemers en MKB bedrijven met online groeien. Zijn website: https://marcobouman.com/

info@marcobouman.com