Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Achter in de bus


22 feb 2018

Klaas zit boos in zijn stoel. Hij voelt onmacht. Na de reorganisatie heeft hij een directeur gekregen waar hij totaal niet mee klikt. Deze kerel brengt het slechtste in mij naar boven zegt hij. Door hem kan ik niet goed meer functioneren. Want het is allemaal mijn schuld niet. Het ligt aan mijn directeur en die blijft zitten.

Klaas kiest de slachtoffer rol, doet niets en wacht af wat hem zal worden aangedaan. Figuurlijk gaat hij achter in de bus zitten en laat zich rijden. Zonder controle en invloed op een positieve wending.

“Stil zitten als je geknipt en geschoren wordt” kan soms een goede strategie zijn. Maar de situatie blijkt nog vervelender dan dat. Klaas oefent zonder dat hij het door heeft wel degelijk controle en invloed uit. Alleen dan negatief.  Klaas straalt op de werkvloer ook boosheid uit. Hij zoekt steun bij collega’s die de directeur ook niet mogen en roddelt in het geniep.

In het Management Team zit Klaas opzichtig verongelijkt aan tafel. Hij is opzettelijk stil, vermijd oogcontact met zijn directeur en werkt non verbaal tegen. In zijn maandelijkse “bilat” met de directeur houdt hij zich op de vlakte, zegt “ja” en doet “nee”.

Vanuit deze mindset gaat Klaas het verliezen. Hij zendt negatieve energie uit en deze zal zich in meervoud tegen hem richten. Enkele van zijn directe MT-collega’s beginnen zich aan Klaas te ergeren. Zijn teamleden krijgen minder van Klaas dan voorheen. De resultaten dalen en………

Klaas weet inmiddels dat het spelen van “verongelijkt kind” een strenge “ouderreactie” oproept bij zijn directeur en collega’s. Inmiddels zit hij – nog wat aarzelend – weer aan het stuur van zijn eigen bus (carriere). Hij gaat zijn directeur vertellen wat zijn “handleiding” is. Of met andere woorden, wat hem frustreert en wat er voor nodig is qua aansturing om hem weer passievol de oude Klaas te laten worden.

Ik ben benieuwd naar de reactie van de directeur. Als het een goede vent is dan zal hij Klaas belonen voor zijn intentie om de relatie te herstellen. En anders, zo zegt Klaas, dan heb ik oprecht mijn best gedaan, trek ik mijn conclusies en zoek ik een meerdere waaronder ik wel het beste uit mijzelf kan halen.

Marco Scheele
RedFoxBlue – Leiderschap Coach

Marco Scheele

Marco Scheele is auteur van het boek "Pratende Pakken" en directeur en aandeelhouder van RedFoxBlue. RedFoxBlue werkt voor kleine en grote, maar vooral voor dappere bedrijven die het verschil willen maken in hun markten en tot het uiterste gaan om dat te bereiken. We begeleiden klanten in de vertaalslag van "markt naar commerciele strategie" en "van Commerciele strategie naar alle haarvaten van de operatie". Met een aanpak die door klanten wordt omschreven als gepassioneerd, doorleefd en resultaatgericht. Waar mogelijk op basis van partnership met harde resultaatafspraken en beloning op basis van het gerealiseerde verkoopsucces. Wilt u meer weten over RedFoxBlue, haar klanten en haar vijfentwintig gedreven professionals met ruime directie en senior sales management ervaring. Surf dan naar www.redfoxblue.nl U kunt zijn boek "Pratende Pakken"bestellen op www.pratendepakken.nl .

m.scheele@redfoxblue.nl