Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Aanklacht tegen de controlerende macht (staf)


22 feb 2018

U bent onderdeel van een keiharde wetmatigheid:
“Hoe groter de controlerende macht binnen een organisatie, des te zwakker is het management”

“Controle” en “voorspelbaarheid” vormen uw bestaansrecht. U behandelt de baas als de belangrijkste klant. En “de klant is uw boterham” dus bent u blind loyaal. Hoe uw bedrijf het doet in de buitenwereld daar bent u niet zo mee bezig.  U heeft genoeg aan uw eigen wereldje, met al die tegenstribbelende en ongehoorzame lijnmedewerkers.

U bent de ogen en oren van de heersende macht. U klikt over uw lijn collega’s om de aandacht van uw baas te trekken. U helpt de heersende macht om hun bedoelingen af te dwingen door het maken van “gekleurd beleid” en door het uitvoeren van controles en strafmaatregelen. U luistert naar het gepeupel via enquetes, maar vooraf staan uw conclusies al vast.

U haalt de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid weg bij mensen die het werk doen. U bent de doodstreek voor de ondernemersgeest binnen de organisatie. U zou andere broodheren moeten kiezen. Boven alles zou de lijnorganisatie uw broodheer moeten zijn. Zij kopen in, maken en verkopen richting klanten. Als u uw diensten zou aanwenden om de lijn sterker te maken in deze fundamentele taken dan zou uw organisatie met sprongen vooruit gaan. Dan wordt er meer geproduceerd en meer verkocht. Zo simpel is het.    

Kortom, als staf bent u niet langer alleen verantwoordelijk voor het maken en invoeren van beleid. Dit werk gaat u samen oppakken met het lijnmanagement. U heeft niet langer de directie als enige klant. Tevens stelt u uw diensten beschikbaar aan de lijnorganisatie zodat zij vanuit optimale randvoorwaarden beter kunnen presteren. Specifieke stafexpertise  brengt u als adviseur en coach over op de lijnorganisatie. Zo dat de middenmanager zelf ook leert om management data te interpreteren en personeelsdossiers aan te leggen.

Verder adviseer ik u om ieder jaar een inventarisatie te maken van de wensen en behoeften van de lijnorganisatie. Gooi uw diensten echter ook niet te grabbel, maar laat u als staf “betalen” voor geleverde diensten. Dat hoeft niet zozeer in geld, maar de essentie is dat de lijnorganisatie de dienstverlening van de staf op waarde moet schatten en er selectief gebruik van moet maken. Een staforgaan dat “waarde” levert aan de lijnorganisatie heeft keihard bestaansrecht!!!

Marco Scheele

Marco Scheele is auteur van het boek "Pratende Pakken" en directeur en aandeelhouder van RedFoxBlue. RedFoxBlue werkt voor kleine en grote, maar vooral voor dappere bedrijven die het verschil willen maken in hun markten en tot het uiterste gaan om dat te bereiken. We begeleiden klanten in de vertaalslag van "markt naar commerciele strategie" en "van Commerciele strategie naar alle haarvaten van de operatie". Met een aanpak die door klanten wordt omschreven als gepassioneerd, doorleefd en resultaatgericht. Waar mogelijk op basis van partnership met harde resultaatafspraken en beloning op basis van het gerealiseerde verkoopsucces. Wilt u meer weten over RedFoxBlue, haar klanten en haar vijfentwintig gedreven professionals met ruime directie en senior sales management ervaring. Surf dan naar www.redfoxblue.nl U kunt zijn boek "Pratende Pakken"bestellen op www.pratendepakken.nl .

m.scheele@redfoxblue.nl