Hét portal voor slimme salesprofessionals!

8 ingrediënten succesvolle websites – Klantgerichtheid


08 okt 2020

Klanten zijn niet geïnteresseerd in jou. Maar wel in wat jij voor hèn kunt betekenen. Jammer genoeg draait de website bij veel MKB bedrijven om de organisatie zelf en niet om klantgerichtheid. Het menu-item ‘over ons’ zie je dan bovenaan in de site navigatie staan. Een teken voor bezoekers om de site gapend te verlaten. Het verkrijgen van klantinzicht en dit vertalen naar je website is een essentieel onderdeel van online klanten werven.

Naast het kiezen van een primaire doelgroep (zie stap 1 over focussen) is het essentieel om alles van deze doelgroep te weten (klantinzicht) en die kennis te gebruiken op je website. Hiermee plaats je je website in een andere dimensie die ervoor zorgt dat bezoekers zich sneller thuis voelen op je website en zien dat je weet waar je over praat.

Daarover gaat stap 3: de klantgerichtheid.

–   Wie is mijn klant en welke problemen en behoeften heeft hij?

–   Hoe kan ik deze informatie optimaal inzetten op mijn website.

De ideale klant

In de marketingtrajecten waar ik ondernemers begeleid met online klanten werven benoemen we altijd de ideale klant. Hierbij is raadzaam om de ideale klant zelf aan het woord te laten. Vaak hebben we zelf een beeld van wie de ideale klant is en wat zijn behoeften zijn, maar meestal is onze eigen interpretatie gekleurd. We zien de ideale klant vaak door onze eigen bril.

Vaak zijn de antwoorden die hij geeft anders dan het beeld dat je zelf van deze ideale klant hebt. Hoe tevreden is hij? Wat wil hij echt? Wat zijn de echte behoeften en problemen waar jij een oplossing voor hebt? Lees ook mijn artikel Extra resultaten door klantinzicht met tips over hoe je effectief klantinzicht kunt krijgen.

De klant centraal op je website

Een website die de klant centraal stelt heeft een grote aantrekkingskracht op nieuwe bezoekers. Ze voelen zich thuis, ze worden aangesproken en de stap om actie te ondernemen wordt kleiner.

Een aantal praktische tips hoe je dit kunt bereiken.

1. Spreek je klant direct aan (het liefst al op de homepage): “U bent directeur van een MKB organisatie en u vraagt zich het volgende af.”

2. Benoem de doelgroep in je slogan / pay-off, bijvoorbeeld ‘ICT voor het MKB.’

3. Behandel de problemen waar je klant mee zit:

– Is mijn ICT omgeving veilig genoeg?

– Betaal ik niet teveel voor mijn ICT ondersteuning?

– Kan het nu echt niet sneller?

4. Publiceer ervaringen en reacties van klanten (de zogenaamde testimonials en cases)

Later in deze cursus online klanten werven gaan we dieper in op alle andere manieren om je website meer overtuigingskracht mee te geven.

 

Samenvattend

Ondernemers die zich regelmatig verdiepen in de echte wensen en behoeften van hun belangrijkste klantengroep en dit goed weten te presenteren op hun website, plaatsen hun website in een klantgerichte dimensie. Samen met het resultaat van focussen en kleur bekennen vormt de klant centraal stellen een wezenlijk onderdeel van het fundament van online klanten werven.

 

Ook over gebruikersvriendelijkheid verder lezen?

Marco Bouman

Marco Bouman is online groei consultant en hij begeleid Ondernemers en MKB bedrijven met online groeien. Zijn website: https://marcobouman.com/

info@marcobouman.com