Hét portal voor slimme salesprofessionals!

5 digitale marketing trends 2017

Social media 06 aug 2021

06 aug 2021

#1: Invloed van video’s en video advertenties neemt toe

Facebook en Google zijn de meest invloedrijke platformen en zijn ook de grootverdieners als het gaat over online advertising. Veel mensen vinden dit maar niks, maar het heeft geen zin om net te doen alsof het anders is. Iedereen die online wil adverteren, zijn doelgroep wil bereiken of ook maar iets online wil beginnen zal dit moeten accepteren. Daarnaast zijn het ook nog eens bij uitstek twee partijen die volop innoveren en doorontwikkelen. Het is dan ook niet verrassend dat Google al eerder bekend maakte te experimenten met video’s in de zoekresultaten.

Vanuit het perspectief van Google is het een logische stap omdat ze altijd op zoek zijn naar nieuwe manieren om meer geld te genereren uit de ‘gevestigde orde’. Video heeft een duidelijke plek op het internet, en de combinatie met mobiele apparaten maakt het eenvoudiger dan ooit om video’s te bekijken op ieder moment. Er zal dus, logischerwijs, steeds meer video content komen en zodoende ook meer video advertenties.

Video

#2: Mobiel is belangrijker dan desktop

De eerste maanden van 2017 waren definitief de doorbraak voor het mobiele verkeer. Bij het merendeel van grote websites sginaleren we dat het verkeer van mobiele apparaten groter is dan desktop. Facebook voorzag dit al in 2012, toen men dit pretendeerde. Interessant detail: dit is iets waarvoor Zuckerberg en Facebook destijds bijna belachelijk werden gemaakt…. Vandaag de dag weten we niet alleen dat hij gelijk had, het is ook een feit dat geen enkele digitale marketing strategie zonder een duidelijke focus op mobiel kan.

Op dit moment, heeft ook Google een voorkeur voor mobiel-geoptimaliseerde websites, en dat zal gedurende dit jaar alleen maar duidelijker worden. Om die reden neemt Google al de mobiele versie van je website als uitgangspunt voor het vaststellen van je rankings. Als je mobiele aanwezigheid zwak is of als je niet aanwezig bent, dan kan dit negatieve gevolgen hebben op je rankings.

Mobiel verkeer betekent ook meer advertenties en dus inkomsten, omdat adverteerders altijd adverteren op de plek waar de grootste potentie voor hoge rendementen ligt. En als 80% van je doelgroep gebruik maakt van mobiele apparaten, dan hoef je geen raketgeleerde te zijn om te herkennen wat dat betekent. Google zal blijven investeren in verdere optimalisatie van mobiel zoeken, en je zult hierop moeten anticiperen voor zowel je advertenties als conversies.

#3: De juiste content is cruciaal

We hebben het bewust niet over content van een hoge kwaliteit, omdat kwaliteit een relatief begrip is en niet voldoende is met het oogpunt op 2018. De content die je ontwikkeld moet de juiste content zijn omdat de concurrentie hier ook mee bezig is en steeds groter wordt. Alleen al op Facebook ziet een gebruiker verschillende artikelen op een dag. Veel artikelen zijn het niet waard om door te klikken en te lezen, mede om die reden is men sterk bezig met het aanpakken van ‘fake news’. Ook al kunnen ze dat volgens dit artikel op Fortune, niet alleen…

Je wilt met je content opvallen in de massa aan content die beschikbaar is. Maar hoe doe je dat? Het antwoord is relatief eenvoudig, de invulling vormt echter een uitdaging. Enkele tips:

  • Zorg voor een flow van content. Eenmalig werkt niet. Zorg voor een structuur en kom iedere keer met de juiste content.
  • Ga voor de lange termijn. Een korte termijn actie met veel likes is leuk, maar is niet gericht op de lange termijn.
  • Wees geduldig. Plan een goede content strategie en blijf je focussen op de doelgroep.
  • Ken de problemen, uitdagingen en behoeften van de doelgroep en ontwikkel hier content op.
  • Maak onderscheid in verschillende soorten content. Diepgaand, beknopt, serieus, humorvol, tips of trends. Zo zorg je ervoor dat je verschillende type bezoekers blijft aanspreken.

We zien dat steeds meer professionele auteurs en filmmakers de markt van content marketing betreden. Je content moet uitstekend geproduceerd zijn, opvallen en bovenal ‘net dat extra’s’ hebben. Bied altijd 10% meer dan je concurrentie en gebruikers zullen jou en je content onthouden. Natuurlijk kost dit meer tijd en energie, maar dit zal uiteindelijk zijn vruchten afwerpen. Ook hier geldt echter wel: begin klein, en bouw het langzaamaan uit!

 

#4: Social commerce is succesvoller dan ooit

De afgelopen jaren hebben grote partijen als Google en Facebook geen enkele vooruitgang geboekt in ‘social commerce’. Veel gebruikers zien social media alleen maar als een middel om in contact te blijven (netwerken). Facebook en het bedrijf zijn gecreëerd als een platform voor gebruikers om digitaal informatie uit te wisselen met en onder elkaar – waarom zou ik daar iets kopen? Het bekijken van advertenties, ontvangen van aanbevelingen, praten over producten – dit is oké en het gebeurt ook offline, maar het is nog niet de plaats voor het kopen van producten en diensten.

Dit is echter aan het veranderen. Want in het bijzonder Facebook gaat het onderwerp ‘f-commerce’ meer naar de voorgrond brengen. Mark Zuckerberg en zijn team hebben al een aantal jaar geprobeerd om dit te doen – met weinig succes.

Het probleem: gebruikers zijn niet gewend om spullen direct op Facebook te kopen. Daar zijn Amazon (en in Nederland Bol.com en CoolBlue) en alle andere grote webshops voor. En tot nu toe is er nog niet veel veranderd. Neem jezelf als voorbeeld: als je iets wilt kopen, denk je waarschijnlijk niet als eerste aan Facebook.

Like2Buy is een aanbieder die bedrijven wil helpen hun producten te verkopen via Instagram. Voor elke gepubliceerde Instagram foto die producten aanprijst, laat deze software het aantal potentiële oplages, klikken en omzet zien. Aan de andere kant zijn deze cijfers niet alleen belangrijk voor het bedrijf, maar ook voor ‘Instagram influencers’.

Het werkt dus nog niet zoals ze zouden willen. Een ander belangrijk component in ‘social commerce’ werkt daarentegen wel goed: Facebook is erg goed in het binnenhalen van mogelijke klanten – contact met potentiële, nieuwe klanten die je verder kan aantrekken door e-mailmarketing, informatieverstrekking en lead nurturing, om ze hierdoor te converteren naar kopers en terugkerende klanten.

Dit principe werkt erg goed, en in de afgelopen jaren, heeft Facebook zich ontwikkeld tot een serieuze partij voor het ontwikkelen van kwalitatieve, thematisch relevante, en vooral, gerichte ‘sales funnels’ – dit is ook ‘social commerce’, en in de resterende maanden van 2017 zal de rol van Facebook op dit gebied belangrijker worden.

#5: SEO verandert meer en meer

Google en ‘machine learning’: dit onderwerp zal de wereldwijde SEO industrie in spanning houden. De grootste en meest belangrijke zoekmachine ontvangt altijd meer data en gaat altijd een stapje vooruit in het verwerken van deze data. Als je een site-beheerder of site-eigenaar bent, betekent dat, naast andere dingen, dat je je content meer structuur moet geven als je succesvol wilt worden. De grootste uitdaging in zoekmachine-optimalisatie in 2017 zal gaan over het feit dat je je zo goed mogelijk moet kunnen aanpassen. In principe niets nieuws.

Google zal haar algoritmes steeds meer en vaker veranderen, omdat de technische mogelijkheden momenteel zo goed zijn dat Google sneller kan reageren. Als ze zien dat een algoritme veranderd moet worden, zal het snel getest en omgerekend zijn. De SEO industrie zal zichzelf op dit punt verantwoordelijkheid moeten voelen. Eén foute stap en je ‘ranking’ zal erop achteruitgaan. Incidenteel betekent dit dat oude methodes verouderd zijn en niet meer zullen werken.

De beste SEO strategie in 2017 – wees authentiek, lever relevante en bruikbare informatie, en los de problemen van je doelgroep op – hetzelfde geldt voor goede content marketing. Op dit moment kan Google namelijk helemaal zelf bepalen welke content gebruikers helpt en welke niet. Welke content heeft de meeste gebruikers en welke content beantwoord de meeste vragen? In 2017 is SEO weer veel dynamischer en hoogwaardiger geworden.

Conclusie

2017 heeft al voor veel vernieuwing gezorgd en voordelen gebracht voor de inzet van digitale marketing. Alles wat technisch gezien mogelijk is en dingen sneller, gemakkelijker of beter zal laten functioneren, zal gebruikt worden. Als je dit als site-beheerder, adverteerder of uitgever niet kan bijhouden, heb je een probleem. Het is echter altijd mogelijk om je aan te passen en mee te liften op innovaties.

En dat zal het komende jaar verder bepalen. Anders dan in voorgaande jaren zullen veranderingen sneller komen en er zal niet langer sprake zijn van ‘dat ene kanaal’. Het zou gevaarlijk zijn om je alleen te concentreren op Google of Facebook. Flexibiliteit, aanpassingsvermogen, en boven alles, doorzettingsvermogen zullen beloond blijven worden. Uiteindelijk gaat het nog steeds om de juiste boodschap, voor de juiste doelgroep, op de juiste plaats, op het juiste moment…

Deze blog is met toestemming overgenomen van de website van Juist.