Hét portal voor slimme salesprofessionals!

4 Cruciale manieren van acquisitie


15 jan 2021

Van alle presentaties en trainingen die ik geef, gaat een groot deel over acquisitie. Bij nieuwe én bestaande klanten. Klanten met wie je al zaken doet vertroetel je op onderscheidende wijze, zodat ze graag zaken met je blijven doen. Tegelijkertijd blijf je actief in het werven van nieuwe klanten. Want die blijf je nodig hebben. Sommigen gaan immers toch weg en anderen gun je met veel plezier aan je concurrenten. In mijn boek ‘Human2Human: de nieuwe klantrelatie’ introduceer ik DANS-en als cruciale acquisitiestrategie. DANS is in dit geval het acroniem voor de vier manieren van acquisitie die iedereen onder de knie hoort te hebben: Direct contact – Aanbevelingen – Netwerken – Spreken.

Ga je mee dansen?!

Slimme acquisitie gaat niet om het maken van zo veel mogelijk afspraken. Het gaat om het maken van zo veel mogelijk kwalitatieve afspraken. Daar heb je tenminste wat aan. In plaats van lukraak te schieten met hagel richt je zorgvuldig acties op jouw ideale klant. Helemaal Human2Human. Dat doe je bijvoorbeeld zo:

 1. Direct contact

Direct contact is de snelste manier om potentiële klanten te benaderen. Tip: op vrijdagen bellen leidt vaak tot relaxte gesprekken en meer afspraken.

 • Bel of mail wekelijks een potentiële klant met een onderscheidende binnenkomer.
 • Benader minimaal elke week een potentiële klant via LinkedIn.
 • Stuur een wervende ansichtkaart naar een nieuw contact en bel na.
 1. Aanbevelingen

Aanbevelingen vormen een krachtige manier om in contact te komen met nieuwe klanten.

 • Benader wekelijks een klant om via hem of haar een nieuw contact op te doen.
 • Benader elke week een doorverwijzer uit je netwerk en vraag om een introductie.
 • Vertel op je sportclub of hobbycursus wat je doet.
 1. Netwerken

Contact leggen en doeltreffend opvolgen levert je zonder twijfel nieuwe klanten op.

 • Benader aanwezigen al voordat de bijeenkomst plaatsvindt.
 • Besteed minimaal een uur per week aan de follow-up van potentiële klanten.
 • Verdiep het contact met de collega’s bij jouw vrijwilligerswerk.
 1. Spreken

Spreken is een ideale manier om iemand met jouw deskundigheid kennis te laten maken.

 • Organiseer elk kwartaal een webinar of andere onlinepresentatie.
 • Geef een presentatie op beurzen of bij verenigingen.
 • Vraag genodigden van een seminar om een relatie mee te nemen.

Dit zijn een aantal tips over de vier cruciale manieren van acquisitie. Als je er wat verder over nadenkt of brainstormt kom je op nog veel meer! Zorg er altijd voor dat het bij jou past, zodat je origineel en in eigen stijl overkomt. Succes en geniet van je acquisitieactiviteiten!

Daniëlle de Jonge

Als expert in eigentijdse klantrelaties helpt Daniëlle de Jonge professionals en ondernemers om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn. De stijl van haar presentaties, workshops en boeken is nuchter, heel erg praktisch en met humor. Het doel: klanten helpen zich onderscheidend te profileren en op doeltreffende wijze klanten te vinden en houden. En dat doet ze ook met de artikelen die zij schrijft voor Salesgids. Na een studie Bedrijfseconomie is Daniëlle het commerciële vak ingestapt. In 2007 startte zij een eigen onderneming en is sindsdien actief als: • Spreker op evenementen, teamdagen en andere bijeenkomsten. • Trainer voor het geven van – reguliere of blended learning – workshops over klantgerichtheid, acquisitie, verkoopgesprekken, netwerken en relatiebeheer. Recent ontwikkelde ze de online training ‘Klantgericht verkopen!’ • Auteur van de bestsellers ‘Verleid de klant’ (2013) en ‘Human2Human: de nieuwe klantrelatie’ (2015) en ‘Extreem klantgericht’ (2019). Voor BNR Nieuwsradio maakt zij Dé Klantenpodcast.

mail@danielledejonge.nl