Hét portal voor slimme salesprofessionals!

20 feiten en tips om te adverteren op Facebook

Acquisitie 06 aug 2021

06 aug 2021

 

Facebook adverteren

Hoe je het ook wendt of keert, adverteren op Facebook vormt vandaag de dag één van de meest interessante kanalen binnen de online advertising mix. Adverteren op Facebook groeit dus ook in een gestaag tempo. Aan het einde van dit jaar komt zelfs 69% van alle inkomsten voort uit mobiele advertenties. Dit is een gevolg van de mobiele strategie die Facebook enkele jaren geleden inzette, gebaseerd op de groei van mobiel verkeer in relatie tot een afnemend verkeer vanuit desktop.


facebook mobile advertising revenue growth

Groei van online en mobile advertising

Voor een groot deel zijn dit logische gevolgen: de spreekwoordelijke taart wordt groter omdat traditionele advertentiebudgetten verschuiven naar digitale kanalen, en dat mobiel een steeds belangrijker onderdeel wordt binnen de digitale strategie is vandaag de dag ook geen verrassing meer.

Emarketer heeft al onderzocht dat in de VS in 2017 bijna 34% van alle advertentie-inkomsten worden gegenereerd door Facebook en Twitter. In onderstaande grafiek wordt de groei per jaar gevisualiseerd, waarbij duidelijk wordt dat de groei in mobiel vanaf 2014 bijna 300% bedraagt…

us display ad spending 2014 2017 desktop mobile

Bron : Emarketer

20 redenen om te adverteren op Facebook

Facebook kan en mag eigenlijk niet ontbreken binnen je advertentiestrategie op social media. Daarom geven we je 20 interessante feiten en/of tips om rekening mee te houden 🙂

1. Facebook telt meer dan 2 miljoen actieve adverteerders

Dat betekent dat adverteren nog nooit zo concurrerend is geweest als nu en dat alleen advertenties met kwalitatieve content het verschil kunnen maken. (Bron: Facebook, februari 2015)

2. Meer dan 700 miljoen gebruikers bezoeken Facebook dagelijks via een mobiel apparaat

Het aantal mobiele gebruikers wordt alleen maar groter. Zorg er dus voor dat ongeacht van hoe je adverteert op Facebook dat alle uitgaande links naar je website op een mobiel-vriendelijke pagina uitkomen.

3. Bijna 70% van alle advertentie-inkomsten komt voor het eind van dit jaar via mobiel

Zoals aan het begin van dit bericht aangegeven wordt het merendeel van alle advertentie-inkomsten gedreven door mobiel. Het afgelopen jaar groeide het aandeel mobiel zelfs met 49%. (Bron: Business2Community: oktober 2014)

4. Advertenties gericht op aangepaste doelgroepen resulteert in een lagere CPC

Gemiddeld genomen zijn de kosten per klik 14% lager indien je je campagne target op aangepaste doelgroepen in plaast van categorieën en/of interesses. De kosten per conversie kunnen zelfs tot 64% lager uitvallen. (Bron: Marin, oktober 2013)

Download de volledige PDF van Marin: Advertisers guide to maximizing Facebook ROI.

5. 21% van alle fans vindt een pagina leuk om meer informatie te verkrijgen

Uit onderzoek blijkt dat 21% van alle fans op zoek is naar meer informatie over je bedrijf, product of dienst. Gebruik je Facebook pagina dus ook voor deze doeleinden. (Bron: SociallyStacked.com juli 2013)

6. Sociale en betrokken merken ontvangen 3,5 keer meer interactie van gebruikers

Sociale, betrokken en toegewijde merken kenmerken zich door een open communicatie met hun fans, zij reageren ten minste op 65% van de geplaatste vragen binnen een bijzonder korte termijn. (Bron: SocialBakers.com, september 2014)

7. 41% van alle fans vindt een pagina leuk om regelmatig updates te ontvangen

Je Facebook pagina is een direct kanaal om in contact te blijven met (potentiële) klanten en hen adequaat te informeren. Doe dit dus ook op frequente basis om je fanbase te behouden en uit te breiden. (Bron: SociallyStacked.com, juli 2013)

8. Facebook verhoogt de zichtbaarheid van de laatste 50 pagina’s waar interactie mee is geweest

Facebook slaat de 50 meest recente pagina’s waar een gebruiker mee in contact is geweest op om deze vaker naar voren te brengen in het nieuwsoverzicht. Des te vaker dat je in deze top  50 staat, des te vaker je naar voren komt. Regelmatig publiceren op Facebook loont dus :-).  (Bron: ConstantContact.com, februari 2014)

9. 75% van alle betrokkenheid bij een bericht vindt plaats in de eerste 5 uur

Plan je Facebook-berichten goed in en maak gebruik van een consequente planning. Plaats berichten met inhoudelijk en kwalitatief goede content op het moment dat jouw gebruikers waarschijnlijk ook online zijn. (Bron: Adweek.com, augustus 2013)

10. Maak gebruik van emoticons om een hogere betrokkenheid te genereren

Door gebruik te maken van emoticons kun je je merk wat meer ‘vermenselijken’ waardoor het succespercentages in ‘likes’ 57% hoger ligt en tot 33% hoger voor het delen van of reageren op berichten. Bekijk dus bij je volgende post of emoticons geschikt zijn 🙂 (Bron: Bitrebels.com, 2013)

11. Facebook’s algoritme geeft voorrang aan Facebook video’s in je nieuwsoverzicht

Als je van plan bent video’s te publiceren op Facebook, zorg er dan voor dat deze op Facebook worden gehost en niet bij een externe partij als YouTube. Video’s die gehost worden op Facebook zijn verantwoordelijk voor ongeveer 30% van alle berichten in je nieuwsoverzicht. (Bron: SocialBakers.com, januari 2015)

Tip: als gebruikers 80% van de video hebben bekeken kun je deze als aangepaste doelgroep opslaan om in een later stadium specifiek te bereiken.

12. Het gebruik van video stijgt jaarlijks met 758%

Dankzij de autoplay functie blijven gebruikers langer op de pagina om de video te bekijken met als gevolg dat de betrokkenheid van gebruikers toeneemt. (Bron: CMO.com, april 2014)

13. Stel een vraag aan het einde van een bericht, dit levert je een stijging van 100% in reacties op

Het stellen van een vraag aan het einde van jouw bericht, levert een stijging van 100% reacties op in vergelijking met het stellen van een vraag in het midden van een bericht. Op deze manier voelen gebruikers zich uitgenodigd om een gesprek aan te gaan. (Bron: Business2Community.com, januari 2013)

14. 35% van alle Facebook-fans vond een pagina leuk om mee te doen aan een actie

Acties zijn een ideale manier om je fanbase snel te laten groeien. Nadat je deze hebt verworven, zorg er dan wel voor dat je regelmatig nieuwe, goede berichten publiceert om in contact te blijven met je fans. (Bron: TheNextWeb.com, december 2013)

15. Er zijn meer dan 40 miljoen bedrijven actief op Facebook

Voor kleine bedrijven met een beperkt budget en een beperkte fanbase of netwerk, is Facebook een ideale manier om in contact te komen met klanten en te groeien. (Bron: Facebook.com, april 2015)

16. Eén op de vier personen die Facebook gebruikt verwacht bij een klacht binnen een uur een reactie

Ook al is het niet voor iedereen mogelijk om binnen 1 uur een reactie te geven, toch is het belangrijk om je te beseffen dat Facebook gebruikers dit wél verwachten. (Bron: Bitrebels.com, 2013)

17. 78% van alle fans maakt gebruik van een merk voordat ze een pagina leuk vinden

Op het moment dat gebruikers meer vertrouwd zijn met een merk, voelen ze zich automatisch ook meer op hun gemak. Probeer manieren te bedenken om potentiële klanten te motiveren om jouw pagina leuk te vinden. (Bron: SociallyStacked.com, juli 2013)

18. Kortere berichten genereren tot 60% meer betrokkenheid

Een kort bericht, 250 tekens of minder, zorgt ervoor dat gebruikers meer bereid zijn om inhoudelijk in te gaan op een bericht. (Bron: TheNextWeb.com, december 2013)

19. Foto’s zijn verantwoordelijk voor 93% van alle betrokkenheid met gebruikers

Ten opzichte van een bericht wat enkel uit tekst bestaat, resulteert een bericht met foto’s in het feit dat deze 53% vaker leuk wordt gevonden. Een bericht met foto’s krijgt ook 104% meer reacties. (Bron: FasctCompany.com, december 2013)

20. Vrijdag is de beste dag voor interactie

Vrijdag is de beste dag voor gebruikers om een bericht te plaatsen, een bericht te liken of te reageren op een bericht op social media. Misschien komt het wel door de vrijdagmiddagdip! Vrijdagmiddag is namelijk de dag waarop de meeste berichten worden geplaatst, geliked en reacties worden gegeven op een bericht… (Bron: CMO, april 2014)

Genoeg redenen om een campagne te starten?

Adverteren op Facebook is van belang voor ieder bedrijf of merk wat in contact wil zijn en blijven met klanten. Goed ingerichte advertentiecampagnes kunnen nieuwe fans genereren en contact behouden met oude klanten. Des te meer weetjes en tips je vergaart over adverteren op Facebook, des te beter je begrijpt hoe Facebook kan bijdragen aan het resultaat van jouw bedrijf!