Hét portal voor slimme salesprofessionals!

10 redenen om aan klanttevredenheid te werken


24 feb 2021

Naast het binnenhalen van nieuwe klanten, loont het juist nu om extra aandacht te geven aan uw bestaande klanten. U wilt – in turbulente tijden meer dan ooit – een goed contact onderhouden met uw klanten en feedback van ze krijgen. Tien redenen waarom het verhogen van de klanttevredenheid juist nu van groot belang is: 

1.      U laat zien dat klanttevredenheid ‘business as usual’ is

Door het uitvoeren van een klanttevredenheidsonderzoek laat u aan uw klanten zien dat het ‘business as usual’ is. U bent nog altijd geïnteresseerd in hoe klanten uw producten en/of dienstverlening ervaren. U laat zien dat uw klant centraal staat.

2.      U stimuleert klantgericht denken in uw organisatie

Met het onderzoek naar klanttevredenheid zorgt u ervoor dat klantgerichtheid echt gaat leven binnen uw organisatie. Bij het management, maar vooral ook bij de commerciële medewerkers. Uw klanten geven rechtstreekse feedback en dat komt echt ‘binnen’. Dit helpt uw organisatie om doeltreffend te handelen, juist in turbulente tijden.

3.      U verstevigt de persoonlijke band met uw klanten

Naast mogelijke verbeterinformatie voor uw organisatie, verstevigt u de band met uw klanten. Het doen van een professioneel onderzoek is al voldoende om de loyaliteit van uw klanten te stimuleren. Uw klanten krijgen aandacht en voelen zich alleen daardoor al gewaardeerd. De professionele en persoonlijke aandacht voor uw klant heeft direct een positief effect op tevredenheid en loyaliteit.

4.      U neemt ontevredenheid bij uw klanten direct weg

Met een onderzoek naar klanttevredenheid krijgt u direct bericht als een klant laat weten dat hij ontevreden is. U of uw accountmanagers kunnen meteen actie ondernemen om de ontevredenheid weg te nemen. Zo voorkomt u dat negatieve ervaringen bij klanten een ‘eigen leven’ gaan leiden en dat het uw organisatie schaadt. Uw klant ervaart dat u feedback serieus neemt en werkelijk iets met de informatie doet.

5.      U behoudt klanten

U kunt natuurlijk al uw energie steken in het binnenhalen van nieuwe klanten, maar als ze via de achterdeur net zo hard weer verdwijnen is het verspilde moeite. Met een goed klanttevredenheidsonderzoek weet u precies wat uw klanten willen, zodat u ze eenvoudiger dan ooit kunt behouden.

6.      U krijgt gerichte actiepunten voor de korte en langere termijn

De feedback die u krijgt van uw klanten kunt u direct omzetten in gerichte actiepunten. Op korte termijn besteedt u aandacht aan uw klachtenmanagement en benut u verkoopkansen. Op lange termijn kunt u de klantinput gebruiken als bron van verbetering voor uw organisatie. U kunt met de juiste informatie en kleine investeringen uw prestaties verbeteren, de band met uw klanten intensiveren én de kwaliteit van uw organisatie naar een hoger niveau tillen.

7.      U krijgt inzicht in de prestaties van uw accountmanagers

Met een onderzoek naar klanttevredenheid ziet u precies waar het in uw organisatie goed gaat en waar het minder goed gaat. Per accountmanager krijgt u inzicht in de tevredenheid van zijn/ haar klantenportefeuille. Maar dat is niet het enige; u krijgt naast inzicht in de tevredenheid, de klachten en de verkoopkansen ook scherp inzicht in de loyaliteit van klanten, het imago van uw organisatie en uw concurrentiepositie.

8.      U speelt direct in op verkoopkansen

Tijdens het klanttevredenheidsonderzoek krijgt u direct bericht als klanten interesse hebben in aanvullende producten of diensten. Dit kan per e-mail of sms. Zo speelt u direct in op verkoopkansen, kunt u de klant nog beter van dienst zijn en verhoogt u uw omzet.

9.      U krijgt ook input voor niet-klantteams

Het onderzoek naar klanttevredenheid is niet alleen waardevol voor uw verkooporganisatie en accountmanagement. U ontvangt ook inzichten voor marketing en productontwikkeling. En natuurlijk een compleet inzicht voor het management. Uw gehele organisatie kan direct met de resultaten aan de slag.

10.   U volgt ondernomen acties op ontevredenheid en verkoopkansen

Het onderzoek stelt u in staat om uw accountmanagers te monitoren. U heeft inzicht in de acties die uw medewerkers hebben ondernomen op ontevredenheid of verkoopkansen.

Succesvolle organisaties vragen klanten om feedback én ondernemen actie!

Meer lezen over klanttevredenheid?