Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Tien openingszinnen als opwarmer bij koude acquisitie


04 aug 2021

Ben je op zoek naar een format voor vraagstelling en koude acquisitie? Download direct ons format vraagstelling acquisitie! We laten je zien hoe je goede acquisitie uitvoert en we geven je voorbeelden om een succesvolle vraagstelling op te stellen.

De openingszin bij telefonische koude acquisitie, de eerste tien seconden, bepaalt of de prospect u uitnodigt meer te vertellen of dat-ie eenvoudigweg ophangt.
Bij (telefonische) koude acquisitie zijn er in grote lijnen vijf stadia te onderscheiden in het gesprek:

  1. Begroeting
  2. Openingszin
  3. Elevator-pitch
  4. Vervolggesprek
  5. Afspraak maken

In het artikel ‘de openingszin als opwarmer bij koude acquisitie’ hebben
we het belang van de openingszin aangegeven en hoe deze zodanig opgebouwd kan worden, dat het in de meeste gevallen zal leiden tot een afspraak. Dit artikel geeft een tiental mogelijke openingszinnen waar u mee kunt experimenteren en al naar gelang uw situatie kunt aanpassen.

Aanknopingspunten

We kunnen bij de openingszin een aantal verschillende onderwerpen als aanknopingspunt hanteren, zoals:

  • Actualiteit (nieuws van de klant of algemeen nieuws).
  • Business-issue (overnames, fusie, uitbreiding, kostenbesparing, etc.).
  • Heet hangijzer (afnemende groei, inkrimping, buitenlandse concurrentie, etc.).

Uiteraard moet het wel relevantie hebben tot het onderwerp van gesprek daarna. Uw dienstverlening of product moet namelijk wel gerelateerd zijn aan dit onderwerp.

Voorbeelden van openingszinnen

De formulering van de openingszin dient vervolgens zodanig ‘cryptisch’ te zijn, dat de klant aan het denken wordt gezet; hij moet benieuwd worden naar wat er nog meer volgt. Bijvoorbeeld:

  • Meneer Y, ik luisterde deze week naar BNR-radio inzake de afnemende groei binnen de ABC-branche en dat triggerde mij. Mag ik u vragen: in hoeverre herkent ook u als (organisatienaam) dit beeld dat geschetst werd?
  • Vorige week stond er in de Financiële Telegraaf een interessant artikel over …, waardoor ik aan (organisatienaam) moest denken. In hoeverre bent u als (functienaam) betrokken bij dat onderwerp?
  • De afgelopen dagen viel mijn oog op een stukje op uw website, waarin gerept wordt over …. In hoeverre bent u vanuit uw positie als (functienaam) betrokken bij dit onderwerp?
  • Op uw website zag ik dat u een manager … zoekt. Ik denk dat wij als (organisatienaam) de juiste kandidaat voor u hebben. Mag ik u nog een paar vragen over stellen over het gewenste  profiel van deze kandidaat?
  • Afgelopen woensdag heeft u waarschijnlijk van ons een brief ontvangen over het onderwerp …. In hoeverre bent u betrokken bij dat onderwerp?
  • Ik ben eigenlijk op zoek naar degene die verantwoordelijk is voor het (onderwerp) binnen (organisatienaam). In hoeverre ben ik dan bij u aan het juiste adres?
  • (Organisatienaam) profileert zich steeds sterker als DE speler op het gebied van (onderwerp); in hoeverre zou ik u daar nog een paar vragen over mogen stellen?
  • Uw naam zie ik tegenwoordig steeds vaker naar voren komen als het gaat over het (onderwerp) en daar zou ik graag een keer een afspraak met u over maken, maar in hoeverre ben ik dan inderdaad bij u aan het juiste adres?
  • Meneer X, uw branche is de laatste tijd opvallend vaak positief in het nieuws als het gaat over (onderwerp) en ik ben benieuwd in welke mate u als (organisatienaam) dat beeld onderschrijft?
  • Tijdens een bijeenkomst van de (naam groep) werd een aantal keren nadrukkelijk de naam van uw bedrijf genoemd met betrekking tot (onderwerp); in welke mate bent u als (functie) eindverantwoordelijk voor dat onderwerp?

Wat aan al deze openingszinnen opvalt, is dat ze beginnen met iets neer te leggen over de betreffende persoon of organisatie, gevolgd door een open (!) vraag. Op deze manier staat de klant centraal (in plaats van uzelf) en wordt hij direct uitgenodigd om het gesprek met u aan te gaan. Dat is wat we uiteindelijk willen bereiken: een goed gesprek met de klant over zijn issues en hoe we hem daar mee kunnen helpen.

Conclusie

De openingszin, datgene wat u zegt na de begroeting, is een cruciaal begin van een telefonisch acquisitiegesprek. Het bepaalt grotendeels of u succesvol zult zijn of niet. Zet de klant centraal, niet uzelf. Sluit af met een (open) vraag om de dialoog op gang te krijgen.

Nog een artikel over elevator pitch lezen?

Victor Bonke

Victor Bonke heeft tijdens zijn bijna 25-jarige werkervaring vele nieuwe markten ontgonnen en nieuwe klanten binnen gehaald voor grote organisaties. Vaak was hij degene die de meeste afspraken boekte bij nieuwe klanten. Schroom om te bellen kent hij niet en zijn doortastendheid en betrouwbare manier van optreden zorgen voor een hoge ˜hitrate'. New business development en koude acquisitie kennen voor hem geen geheimen; in die wereld voelt hij zich als een vis in het water.

victor@acquiro.nl