Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Harrie


22 feb 2018

?Harrie? is op papier een vakje in het organigram van zijn bedrijf. Aan dat vakje is een functiebenaming gegeven. Welke weer op papier is uitgeschreven in taken, verantwoordelijkheden en prestatienormen. ?Harrie? is hartstikke transparant en meetbaar en past precies tussen de vakjes boven hem (zijn bazen) en onder hem (zijn medewerkers). 

Binnen RedFoxBlue noemen we hem (of haar) “Harrie”.  “Harrie”gaat net als iedere werknemer een ruilrelatie aan met zijn werkgever. Hij verricht arbeid binnen een bepaald tijdsbestek en krijgt daar een vast bedrag voor betaald. 

Het verschil tussen “Harrie” en zijn collega’s is dat de ruilrelatie met zijn werkgever scheef is gegroeid. “Harrie” voldoet in zijn dagelijkse werk niet aan het vakje waarin zijn naam staat geschreven. Waarom niet zult u zich afvragen?

Welnu. Er zijn twee soorten “Harries”.  “Harrie P.” en “Harrie N”. Laten we eens met het eerste type beginnen.

“Harrie P”

“Harrie P(ositief).”is serieus, ambitieus en vol positieve energie. Hij is bijzonder loyaal naar zijn werkgever, naar zijn klanten en naar zijn collega’s.  “Harrie P.” heeft hart voor de zaak. Valt er ergens een gat, is er een probleem, of dient er extra werk te worden verricht …..”Harrie P.” is van de partij en overal voor te porren. 
Dat “Harrie P.” vanuit een positieve intentie moeite heeft met “nee zeggen” is de “liever lui dan moe” collega’s niet ontgaan. En ze maken er dan ook graag dankbaar gebruik van. Want loopt het kopieerapparaat vast en moet ik verdorie de handleiding lezen om de foutcode te kunnen interpreteren – en Harrie komt net langslopen – dan hoef ik alleen maar hulpeloos te kijken….en ik kan gaan lunchen. 

Harrie heeft een duidelijke functie-/taakomschrijving. Ook weet hij waarop hij wordt afgerekend aan het einde van het jaar. Een pittig “target”, maar “Harrie P” is goedgemutst en vertrouwt er op dat het wel goed komt.  Hij doet immers zijn best!

In de loop der jaren is “Harrie P“ voorzitter geworden van de personeelsvereniging. Ze konden niemand vinden. Ook neemt hij zitting in de ondernemingsraad en verdedigt hij de belangen van zijn collega’s met verve. In het kader van de bezuinigingen is het externe trainingsbureau er uit gezet en verzorgt Harrie nu de trainingen en coacht hij bovendien alle nieuwkomers binnen het bedrijf.  Ook helpt hij zijn eigen manager en schrijft in de avonduren het volledige beleidsplan.

Afgelopen december had Harrie een kleine dip. Geen opslag gekregen. Zijn beoordeling op kerntaken was aan de magere kant. Omdat hij zijn target niet had gehaald mocht hij van het hoofdkantoor ook de opleiding die hem min of meer was beloofd, niet volgen. Zijn echtgenote klaagde steeds vaker dat hij zo weinig thuis is en altijd moe op de bank in elkaar zakt. 

Harrie kromt het komende jaar opnieuw zijn rug. Zijn huidige manager is inmiddels gepromoveerd vanwege zijn strategisch inzicht (beleidsplan). Zijn nieuwe collega’s gaan als een speer. En Harrie……..hij ploetert voort op alles behalve zijn kerntaken. Nuttig voor iedereen, destructief voor zich zelf.

Wat Harrie niet weet is dat er een grote sanering wordt voorbereid door de directie en een extern leger aan blauwe overhemden met ronde brilletjes (consultants).  Dit legertje is nog nooit op de werkvloer geweest en gaat er ook niet komen. Met een rationele focus op “output” wordt binnenkort geconstateerd dat  “Harrie P” een “under performer” is op het vakje in het organigram dat hij representeert.  De cijfers spreken en een menselijk drama is in de maak.  

“Harrie N”

“Harrie N(egatief)” is uit een heel ander soort hout gesneden.  Hij vindt zijn vakje in het organigram – en de daarbij behorende taken en verantwoordelijkheden – helemaal niet leuk.
“Harrie N” opereert listig en geslepen. Altijd op zoek naar oneigenlijke taken waardoor hij vooral zijn kerntaken niet hoeft te vervullen. Doelen niet hoeft te halen. Want hij doet toch zeker nuttig werk. En ja……als je wat te klagen hebt zegt “Harrie N”….dan had je mij die extra taken maar niet moeten geven. Ik kan niet alles tegelijk!  
“Harrie N” is ongeschikt voor de functie. Misschien maskeert hij dat hij de kennis of kunde niet heeft. Of heeft ie er gewoon geen zin in. 

Sommige organisaties zitten vol met dit type Harries. Zichzelf verschuilend achter vele oneigenlijke taken. Met deze Harries in je team bouw je nooit een gestroomlijnde, goed draaiende operatie. In de warboel van eigenlijke en oneigenlijke taken is het moeilijk om individuele teamleden te meten en af te rekenen op hun prestaties.

Wat mij betreft maakt u korte metten met “Harrie N” en “Harrie P”.
Fileer hen langs hun functieomschrijving en maak een vakje van hen dat past in het organigram. Of anders gesteld, reken Harrie of op zijn kerntaken binnen zijn functie.

Wat is uw naam?

Marco Scheele
RedFoxBlue – Leiderschap Coach    

Marco Scheele

Marco Scheele is auteur van het boek "Pratende Pakken" en directeur en aandeelhouder van RedFoxBlue. RedFoxBlue werkt voor kleine en grote, maar vooral voor dappere bedrijven die het verschil willen maken in hun markten en tot het uiterste gaan om dat te bereiken. We begeleiden klanten in de vertaalslag van "markt naar commerciele strategie" en "van Commerciele strategie naar alle haarvaten van de operatie". Met een aanpak die door klanten wordt omschreven als gepassioneerd, doorleefd en resultaatgericht. Waar mogelijk op basis van partnership met harde resultaatafspraken en beloning op basis van het gerealiseerde verkoopsucces. Wilt u meer weten over RedFoxBlue, haar klanten en haar vijfentwintig gedreven professionals met ruime directie en senior sales management ervaring. Surf dan naar www.redfoxblue.nl U kunt zijn boek "Pratende Pakken"bestellen op www.pratendepakken.nl .

m.scheele@redfoxblue.nl